Minerallagen och fiskerilagstiftningen är två varianter av samma sak

Minerallagen innebär att staten bestämmer över undersökning och bearbetning av fyndigheter av ett stort antal mineraler. Detta oavsett om fyndigheterna finns på egen mark eller annans mark. Minerallagen innebär därför att rätten till utforska eller bryta ett mineral av staten överlämnas till olika privata företag med en begränsad giltighetstid. Utforskningstillstånd (prospekteringstillstånd) lämnas för perioder på tre år medan bearbetningskoncession (tillstånd att bryta) lämnas för en period om 25 år som sedan kan förlängas med 10 år i taget om inte brytning påbörjats eller med längre varaktighet om brytning förekommer. Undersökningstillstånd och bearbetningskoncession kan köpas och säljas.

Mineraler betraktas alltså som gemensam egendom oavsett vem som anses äga marken för att utnyttja den till jordbruk, skogsbruk eller annat verksamhet. Det är med andra ord en inskränkning av den privata äganderätten. Från början var all mark gemensam egendom förutom den som nyttjade för produktion av livsmedel till det egna hushållet. Staten förfogade därmed över all mark och kunde dela ut rättigheter att avverka skog, bedriva jordbruk eller annan verksamhet på marken. All mark var gemensam och användes med nyttjanderätt. Vem som hade nyttjanderätt bestämdes av staten och på samma mark kunde det finnas flera personer och senare bolag med nyttjanderätt för olika ändamål.

Minerallagen är en kvarleva från denna tid. Ingen vänstermänniska med sitt sunda förnuft i behåll anse att detta är dåligt. Gemensam egendom som fördelas av demokratiskt valda instanser är ju ren vänsterpolitik. Socialistisk politik. Privat ägandeätt är inte vänsterpolitik även om de flesta med vänsteråsikter knappast tar avstånd från privat äganderätt i sig.

Även havet har betraktats om allas gemensamma egendom och så ser vi fortfarande på havet. Att staten därför bestämmer vem eller vilka som får fiska i havet är alltså en rimlig ordning precis som när det gäller mineraler. I motsats till mark har havet i huvudsak inte privatiserats (undantag finns på Ostkusten och för ostron på Västkusten) men hur många som får utnyttja havets resurser bestämmer staten, dvs demokratiskt utsedda myndigheter och organ. Detta är nödvändigt för att resurserna inte ska överutnyttjas. Att staten bestämmer över nyttjanderätten till gemensam egendom är ett rimligt förhållningssätt. Det är dessutom exakt samma princip som gäller för mineraler.

På fiskets område infördes statlig bestämmande om resursfördelning i slutet av 1900-talet medan det på mineral-, skogs- och markområden alltid gällt intill omfattande privatisering skedde på dessa områden i slutet av 1800-talet. Någon privatisering när det gäller havsresurser har däremot inte skett utan de betraktas fortfarande som gemensam egendom där staten kan bestämma vem som får utnyttja rättigheterna att fiska eller skörda. På fiskeriområdet delar staten ut tillstånd att fiska med obestämd giltighetstid samt rättigheter till att fiska en viss andel av fisken under en period på 10 år i det pelagiska fisket och en period på ett år i det demersala fisket. Dessutom finns ett fritt fiske för de som har tillstånd att fiska men inga fiskerättigheter enligt de tidsbestämda systemen. Jag anser att detta är en vettig och socialistisk politik när det gäller beslut om fördelning av de gemensamma resurserna i havet. Besluten tas av demokratiskt valda instanser.

När det gäller mineraler ska den som har tillstånd att bryta mineraler betala en avgift på  två promille av det beräknade värdet av de mineral som omfattas av koncessionen och som har brutits och uppfordrats inom koncessionsområdet under året. Staten får 25% av detta och markägaren 75%. För fisket finns ingen liknande ersättning, men det rimliga vore att det fanns. En sådan avgift ska gälla för alla med tillstånd att utnyttja de gemensamma resurserna i havet. Fritidsfiskare, turfiskeföretag, ostrondykare, vindkraftsparker, yrkesfiskare med flera.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!