Självklart ska rika villaägare betala mer i skatt

De som bor i villa är privilegierade på en massa sätt. Det finns möjlighet att producera mat (rotfrukter, frukt, bär och grönsaker) utan nån större ansträngning. Det är för många till och med ett nöje. Bostäderna är i allmänhet större än hyreslägenheter. Under covid-19 pandemin har de som bor i villa kunnat leva i stort sett som vanligt. Ännu bättre och lättare för de som har flera hus. Villaägarna är med andra ord en mycket privilegierad grupp. Så självklart kan de i allmänhet betala mer skatt än personer som bor i hyresrätt.

När Villaägarnas Riksförbund med hjälp av den tidigare Timbromannen Lars Anders Johansson motsätter sig förändringar på fastighetsskatteområdet är det faktiskt inget annat än rent gnäll. För väldigt många villaägare betalar idag alldeles för lite i skatt. Villaägarnas Riksförbund passar dessutom på att gnälla över förlag på båtskatt. Något som de faktiskt inte har nåt med att göra. Det är bara allmän reaktionär skattekverulans och inget annat. Några företrädare för Sveriges villaägare är Villaägarnas Riksförbund inte heller. De enda som är medlemmar där är ett fåtal genomsnittlig mer välbärgade villaägare. De flesta villaägare är inte medlemmar. Villaägarnas Riksförbund företräder inte de vanliga villaägarna utan bara de rika villaägarna. Rika villaägare som helst inte skulle betala nån skatt alls då de inte vill betala för sådant som allmän och lika sjukvård, inte betala för sådant som covid-19-vår.

Men skatten, idag den så kallade fastighetsavgiften, måste sannolikt vara inkomstrelaterad förutom relaterad till värdet på husen och vinsten på försäljning. Dvs för människor som inte har så stora inkomster måste det finnas ett tak för fastighetsskatten/avgiften. För de som har stora inkomster bör det självklart inte finnas nåt tak för fastighetsskatten/fastighetsavgiften. Taket behövs för att folk med låga inkomster som bor i hus inte ska tvingas sälja sitt hus på grund. Nåt tak för skatten på försäljningsvinster finns det ingen anledning att ha.

Dessutom ska vi självklart ha båtskatt som delvis kan användas för att finansiera satsningar på att minska fritidsbåtslivets skadeverkningar på havsmiljön. Båtskatt är precis lika rimligt som bilskatt. Dyrare och större fritidsbåtar ska naturligvis också beskattas hårdare,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!