Andreas Gustafsson i ETC gör en orimlig jämförelse mellan Sverige och Danmark

Andreas Gustafsson i ETC berömmer Danmark för att de ska minska sina utsläpp av växthusgaser med 70%. Han menar att den klimatplan som syftar till detta ställer svenska politiker vid en skampåle då Sverige inte alls har liknande planer. Men det är ju en totalt orättvis jämförelse även om berömmet naturligtvis är rimligt och Danmarks inställning utomordentligt bra.

Danmark ska utöka sina investeringar i förnyelsebar energi, särskilt vindkraft men även solkraft, där målet är att alla danska hushålls och företags elförbrukning ska vara grön. Privatpersoner ska få hjälp att ställa om från oljepannor och gasspisar. Industrin ska få stöd för att ställa om. Politikerna ska sätta fokus på jordbruk och transporter, där man bedömer att det snabbt måste till omfattande förändring.

I Sverige produceras i stort sett ingen elektricitet med hjälp av fossila bränslen, i Danmark produceras större delen av elen med hjälp av fossila bränslen. Danmark släpper idag ut 5,8 ton koldioxid per invånare (per capita) och år medan Sverige släpper ut 4,5 ton per invånare. De totala utsläppen av växthusgaser per invånare är 8,9 ton i Danmark medan Sverige släpper ut 6,9 ton per invånare. Utsläppen i Sverige är främst från trafik och industri. Utsläppen i Danmark är från elproduktion och jordbruk. Det är också lättare att minska utsläppen snabbt när de är högre och lättare att minska utsläppen från elproduktion än från trafik och industri.

Det Danmark behöver gör är att sluta elda kola och olja för att producera el. Idag är det lätt, det är bara att bygga ut vindkraften ordentligt och Danmark är att land där det är lätt att bygga vindkraft. Blåsigt med korta avstånd. Sverige gjorde motsvarande förvandling på 1970-talet och ligger alltså 50 år före Danmark, men här ersattes fossila bränslen med kärnkraft. I Sverige har oljepannor i stort sett försvunnit från alla typer av fastigheter och ersatts av värmepumpar och el. Även gasspisar är idag ovanligt. Även på det området ligger Sverige årtionden före Danmark.

När elproduktionen ställts om och oljepannor försvunnit så blir det genast svårare att minska växthusgasutsläppen för det kräver att transportsystemen förändras och att bilismen minskar. I Sverige kräver det dessutom nya industriprocesser i stålindustrin, gruvindustrin och skogsindustrin. Det är svårt och dyrt. I Danmark finns ingen tyngre industri och inga stora utsläpp från industrin förutom från gasutvinningen i Nordsjön. Den kommer att upphöra inom en ganska snar framtid.

Jämförelsen mellan Sverige och Danmark haltar med andra ord betänkligt och den är allt annat än rimlig och rättvis. Samtidigt finns det all anledning att kritisera den svenska regeringen för stöd till flygplatser och liknande liksom för en politik som gör att utbygganden av solenergi och vindkraft går förhållandevis långsamt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!