Privatiseringar och nedskärningar bakom de höga dödstalen i Sverige

Det är ingen tvekan om att Sverige drabbats hårade av covid-19 än de andra nordiska länderna. Men det är väldigt olika från region till region. Även i de andra nordiska länderna är det också mycket kraftiga variationer i hur hårt covid-19 slagit mot befolkningen. Ingen stans i Norden har det dock varit lika allvarligt som i Stockholm med omnejd. Därefter följer Köpenhamnsområdet, Oslo, Göteborgsområdet och Helsingfors men alla ligger långt efter Stockholmsområdet när det gäller dödsfall. Det är uppenbart att nåt gått väldigt fel i Stockholm.

Samtidigt kan Sveriges strategi som gått ut på att skydda äldre men i så stor utsträckning som möjligt hålla samhället öppet inte lastas för skillnaderna. Skåne är ett av de områden i Norden som klarat sig bäst och det finns länder som totalstängt och klarat sig lika dåligt eller sämre än Sverige, exempel på detta är Belgien och Nederländerna. Vad som också är tydligt är att tätbebyggda områden med mycket människor i rörelse drabbats hårdare.

En anledning till att Sverige klarat sig sämre är sannolikt det faktum att vi fick in många fler smittade på kort tid än de andra nordiska länderna beroende på skidresor till Alperna under sportlovet. Sådana resor är mycket vanligare i Sverige än i de andra nordiska länderna.

En annan orsak är att Sverige till skillnad från de andra nordiska länderna totalt avreglerat och delvis privatiserat äldrevården. Vinststyrning har blivit den vanliga metoden för att driva verksamheterna medan andra nordiska länder behållit vårdaspekter som det styrande för verksamheten. Det har lett till många tillfälligt anställda i Sverige, inga lager med material som kunde ha behövts osv. I motsats till exempelvis Finland har Sverige också avskaffat alla statliga beredskapslager och den tidigare existerande organiseringen för katastrofer. Detta som en del i en nyliberal omvandling av samhället till vinststyrning och profitmaximering. Dessutom har det lett till att de äldre som finns på äldreboenden i Sverige genomsnittligt är äldre och sjukare än i de andra nordiska länderna. Sverige hade med andra ord sämre förutsättningar att klara av en pandemi än grannländerna.

Med tanke på att den nyliberala politiken fått så allvarliga konsekvenser för Sverige är det skrämmande hur DN:s ledarsida som hela tiden hejat på denna samhällsförändring nu skyller allt på regeringen. De försöker skapa en opinion för en borgerlig regering som ju består av partier är precis lika stora anhängare av nyliberal politik som socialdemokraterna och miljöpartiet. Det finns idag bara ett enda större parti som är för en annan politik, nämligen Vänsterpartiet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!