Åtalet för Landvetterbomben

Tre män åtalades den 11 juni som misstänka för bland annat försök till mord i ärendet kring Landvetter-sprängningen. Åtalet berör två sprängningar, en i Rannebergen och en i Landvetter. Tidigare har tre personer dömts för försök till mord i ett ärende med koppling till detta åtal.

Den 22 september exploderade en bomb utanför ett sjuvåningshus med adressen Fjällsippan 1 i Rannebergen i nordöstra delarna av Göteborg. Bomben var troligen riktad mot en person vid namn Allen Francis.

– Stora delar av både den yttre och inre entrén förstördes. Det var en kraftig bomb på cirka tre kilo dynamit, som detonerade och det är ett under att ingen kom till skada. Det är ett sprängdåd som har sin bakgrund i en konflikt mellan olika grovt kriminella personer i Göteborg, säger handläggare Kajsa Beckman på grova brott i region Väst, i ett pressmeddelande

Den1 november skedde ännu ett brott i konflikten. Strax efter sju på morgonen exploderade en bomb på omkring fem kilo dynamit på en parkeringsplats i Landvetter öster om Göteborg. Den var placerad under en bil, som vid explosionen flög upp i luften och landade totalförstörd på taket. Bilen ägdes av en man i 40-årsåldern utan egen koppling till kriminell verksamhet. En yngre bror till honom, Mohsen Alborzi, som dömts för flera brott, bland annat grovt vapenbrott, rån och övergrepp i rättssak, har dock troligen använt bilen regelbundet.

– Våra kollegor i lokalpolisområdet är snabbt på fötter och vidtar de rätta initiala åtgärderna, som vittnesförhör och dörrknackning. Åklagaren är med. Att alla vet vad de ska göra och är på tårna är en framgångsfaktor. Tack vare bra arbete från kollegor fångas rätt vittnen upp och redan samma dag griper vi en av de nu åtalade personerna, säger Kajsa Beckman.

Efter ett omfattande utredningsarbete har alltså tre män till slut åtalats vid Göteborgs tingsrätt för bland annat grov allmänfarlig ödeläggelse i två fall och försök till mord. Ytterligare två misstänkta personer har lämnat landet. En av dem bör vara Farzad Khoshaghideh. De tre åtalade männen ska enligt uppgift vara Adam Ibrahim, Aris Mustafi och Daniel Baoi. Den sistnämnde är bror till Yaser Dawod (också kallad Chico) som klarade sig från ett utsänt mordkommando på grund av att polisen spanade på honom för misstänkt inblandning i bomben i Landvetter.

Daniel Baoi är eller var ägare till bilfirman DTN Group AB som utsattes för ett grovt rån den 9 september 2019. Orsaken till detta antas vara att han var en av säljarna av ett vattenpipekafé i Alelyckan. Efter försäljningen ändrades lagstiftningen kring vattenpipkaféer vilket gjorde verksamheten mindre lönsam. Köparna ansåg sig därmed ha blivit lurade och hämnade genom rånet. Bomben i Rannebergen och bomben i Landvetter var vedergällning för rånet mot bilfirman och ska nog främst ses som varningar. Den förstnämnda bomben var riktad mot en av köparna och den andra mot vänner till köparna.

Köparna (Allen Francis och hans bror Addy Francis är sannolikt köpare eller några av köparna) har kopplingar bakåt till A-falangen, Gårdstensalliansen och Naserligan, medan Daniel Baoi och de andra eventuellt har kanske en koppling till A-falangen i Gårdsten men det kan lika gärna handla om S-falangen. De som företräder bilföretaget DTN Group AB idag har efternamnet Khalil vilket såväl S-falangens ledare som A-falangens ledare hade.

Fallet med bomben i  Landvetter har dessuomstarka kopplingar till dubbelmordet utanför en nattklubb i Norrköping den 5 december. Ett av de skjutvapen som användes vid dödsskjutningen påträffades av polisen i resterna av den bil som hittades brinnande i Rejmyre strax efter morden. Nationellt Forensiskt Centrum provsköt vapnet och kunde konstatera att det var ett av mordvapnen. I förundersökningen om Landvetterbomben finns teknisk bevisning som visar att en av de åtalade, Adam Ibrahim (bosatt i Skåne, 24 år gammal), via Instagrams meddelandetjänst har skickat en film där samma vapen finns med.

Den som misstänktes ha tillverkat bomben som användes i Landvetter, en man från Norrköping, har inte åtalats då tillräckliga bevis saknas. Han greps vid ett polistillslag i Åstorp i Skåne. Han har antagligen kopplingar till Bandidos MC.

Läs mer:

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!