Supermiljöbloggen underblåser konspirationsteorier om 5G

Utan att ta ställning för konspirationsteorier så underblåser Elin Magndahl på Supermiljöbloggen de helt befängda konspirationsteorier som finns kring 5G genom att sprid helt obevisade och faktiskt oseriösa påståenden om att radiovågar skulle kunna ge cancer. Detta skriver Magndahl efter att hon först påpekat att det inte finns några som helst bevisade kopplingar mellan radiovågor och elektromagnetiska fält och sjukdomar av olika slag. Hon misstänkliggör medvetet den vetenskapliga kunskap som finns idag och underblåser därmed människor benägenhet att tro på konspirationteorier. Det är faktiskt totalt oseriöst att skriva på det viset.

Magndahl har naturligtvis rätt i att att om vi bytte ut alla mobiltelefoner så skulle det leda till ökade utsläpp av växthusgaser. Men det har inget med 5G att göra. Vi skulle ju skaffa nya mobiltelefoner ändå, oavsett vilket tekniskt system som utgjorde grunden. Därmed så påverkar 5G inte utsläppen överhuvudtaget.

Vidare överdriver hon totalt den andel av världens niob och tantalproduktion som kommer från så kallade konfliktområden. Tantal används i mobiltelefoner. En mycket liten del av världens producerade tantal kommer dock från konfliktområden i Kongo, det ligger mellan 1 och 10% beroende på år. Majoriteten av världens tantal produceras i Australien som står för 50% av världsproduktionen. Risken är mycket liten för att en mobiltelefon faktiskt skulle innehålla tantal från konfliktområden i Kongo. Att hävda att det finns en massa material från konfliktområden i en mobiltelefon som Magndahl gör är helt enkelt att sprida felaktiga och falska uppgifter.

Läs mer: Inte troligt att din mobil innehåller konfliktmineral

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!