Vänsterpartiets Elin Segerlind bör inte vara ansvarig för fiskerifrågor

Elin Segerlind är vänsterpartiets ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Hon är därför också ansvarig för fiskerifrågor. Det är möjligt att hon kan mycket om jordbruk och miljö på land. Men om fiske vet hon inget. Hon uttalar sig regelbundet om fiske utan att ha tillräckligt med kunskap och utan att ha koll på verkligheten och fakta. Det är oacceptabelt att Vänsterpartiet, där jag är medlem, har en sådan representant. Ett grundkrav bör vara att en person som är ansvarig för fiskerifrågor kan något om frågan, har kunskap om relevanta kvotråd och relevant forskning. Det har hon inte.

Nu har hon uttalat sig på ett okunnigt sätt om MSC-certifieringen av ett av Sveriges miljö- och klimatvänligaste fisken i tidningen Fisheco. Det pelagiska fisket av sill och skarpsill i Östersjön. Hon framställer det som något som bara ramlat ner från en klarblå himmel helt i strid med debatten. Det är felaktigt på alla sätt och vis.

Processen med MSC-certifieringen av det pelagiska fisket i Östersjön har pågått sen 2015. I den processen har alla relevant forskning beaktats, alla relevanta myndigheter och intressenter hörts, däribland WWF som framförallt hade invändningar mot certifieringen av skarpsillen. Om sillen hade de väldigt lite att säga. Det är inget hastigt påkommet och inget märkligt.

Debatten som Elin Segerlind hänvisar till i sina uttalanden i tidningen Fisheco är ingen debatt. Det handlar i stort sett enbart om att en liten grupp tyckare i Stockholm samt en del sportfiskare som påstår att det inte finns nån strömming i Stockholms skärgård. Några belägg för sina påståenden har de inte. För att understryka sina ståndpunkter ljuger sen dessa personer brett och vitt samt sprider falska och felaktiga uppgifter om enskilda fiskebåtar, storskaligt fiske och annat. Tyvärr backar Elin Segerlind upp dessa krafter vilket visar att hon faktiskt inte är insatt i fiskerifrågorna.

Elin Segerlind kritiserar dessutom MSC för att de i sin certifiering inte har med klimataspekten. Det är en rimlig kritik, men om de hade med den aspekten skulle det få konsekvenser som nog inte riktigt är de Segerlind tror. Det enda fisket som är riktigt bra klimatmässigt är det storskaliga pelagiska fisket. Det är det mest klimatvänliga fisket som finns. Lägst bränsleförbrukning i förhållande till fångad mängd fisk. Småskaligt fiske nära kusten är ganska bra men inte lika bra som som det storskaliga pelagiska fisket. Det fisket har dock större bränsleförbukning per fångad mängd fisk.

Som jag ser det bör Elin Segerlind lämna sin plats i miljö- och jordbruksutskottet. I varje fall bör hon inte vara ansvarig för fiskerifrågorna. Vänsterpartiet har ingen formulerad politik i fiskerifrågor mer än generella ståndpunkter. Elin Segerlinds uttalanden har ingen förankring hos de i partiet som är verksamma i fiskeribranschen och de är inte heller baserade på vetenskap och fakta. Utan det handlar om Segerlinds kunskapslösa personliga tyckanden och inget annat. En person som uttalar sig på så lösa grunder är inte lämplig som vänsterpartiets talesperson i fiskerifrågor.

Läs mer:

MSC (Marine Stewardship Council) är organisation som hållbarhetsmärker fisk.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!