Uruguay har gjort som Sverige och har nästan inga sjuka och mycket få döda

Uruguay är ett litet land i Sydamerika med 3,5 miljoner invånare varav mer än hälften bor i huvudstaden Montevideo med omnejd. De har klarat sig från covid-19 genom att agera på exakt samma sätt som Sverige. Myndigheterna har utfärdat rekommendationer som befolkningen följt på samma sätt som i Sverige. Landet har inte stängts, det mesta har hållts öppet precis som i Sverige. Men Sverige har haft många döda vilket inte Uruguay har. Så frågan är vilka skillnader som finns mellan Uruguay och Sverige. Precis som i Sverige stängde universiteten.

I Uruguay finns ingen privatiserad sjukvård, all vård är offentlig och helt gratis. Uruguay tycks inte ha fått någon smittspridning i vården. De har bara offentligt drivna skolor och alla skolelever får datorer av staten. Landet har testat fler än vad Sverige gjort redan från ett tidigt stadium. Det finns få äldreboenden i Uruguay och de flesta äldre bor hemma. Så är det också i Sverige där bara de äldsta och sjukaste bor på äldreboenden men i Uruguay vårdas även många av de sjuka äldre i hemmet av anhöriga. Ingen smittspridning bland äldre har konstaterats i Uruguay.

PÅ bägge sidor av Uruguay finns jätteländer där smittspridning är omfattande och antalet döda många. Brasilien som ligger norr om Uruguay har i princip inte vidtagit några åtgärder mot covid-19 medan Argentina som ligger väster om Uruguay stängt ner totalt. Ändå är de två länderna ungefär lika hårt drabbade. Det är uppenbart att det inte spelar nån roll hur ett land agerar utan det viktiga tycks vara hur sjukvård och äldrevård är organiserad. Är den uppbyggd för att allas bästa, för att ge lika vård åt alla och behovsstyrd (ex. Uruguay, Norge, Finland, Danmark) verkar det innebära mindre dödstal och mindre smittspridning men är den lönsamhetsstyrd (ex. Sverige, USA, Brasilien, Argentina) så verkar det ha medfört stor smittspridning,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!