Rymningen från Norrtäljefängelset år 2004

Den 4 augusti 2004 omkring kl. 17.00 hade de intagna vid avdelning D på anstalten Norrtälje (den s.k. motivationsavdelningen med 32 platser) s.k. kiosktid. Kiosktiden följde ett fast schema med samma tid varje vecka. Kiosken låg utomhus i närheten av inpasseringsområdet till anstalten. Till anstalten fanns två portar: en liten för gående och en stor för fordon. Kioskområdet var avskilt från de två inpasseringsportarna med ett stängsel.

Kl. 17.20 anlände två bilar till anstaltens parkering utanför de båda portarna. Den ena bilen (en Nissan) stannade omkring fyra meter från anstaltens gångport, medan det andra fordonet (en Ford) stannade på parkeringen. En person (X) sprang från Forden till den andra bilen, öppnade bakluckan och tog ut en europapall som han ställde på högkant mot den lilla porten. Nissan backades därefter i hög fart mot pallen som slog in porten. En person (Y) lämnade Nissan och ställde sig i portöppningen med ett kortpipigt automatvapen i handen. Person X sprang samtidigt till Forden och hämtade ett motordrivet skärverktyg. X sprang därefter genom porten och skar upp det stängsel som avskiljer inpasseringsområdet från de intagna vid kioskområdet.

Inne på anstaltsområdet hördes först en dov smäll när porten forcerades med hjälp av bilen och tre av de intagna – Tony Palmroth, Mårten Tammiharju och Basim Bottany – började då röra sig ner mot stängslet. Därefter hördes ett ljud som från en tvåtaktsmotor och de tre intagna började springa mot stängslet. Personal inne på området såg hur en person utifrån sågade ett hål i stängslet. De följde efter de intagna, men hejdade sig dock när de insåg att de två fritagarna hade vapen. De tre intagna och de båda fritagarna lämnade anstalten via hålet i stängslet och den trasiga porten och körde från platsen i Forden.

Hela händelsen var över på omkring en och en halv minut.

Rymlingarna greps av polis några dagar efter fritagningen. Två av dem dömdes därefter för bl.a. grovt vapenbrott och anstiftan till olaga hot till fängelse två år. Den tredje rymlingen har dömdes ör grovt vapenbrott till fängelse ett år. Därutöver dömdes fem medhjälpare för bl.a. främjande av flykt till fängelsestraff på mellan två år och två månader.

Såväl Mårten Tammiharju som Tony Palmroth ansåg ha kopplingar till det kriminella gänget Fucked for Life (FFL).

En av de som anses ha planerat rymningen från Norrtälje var Sergio Sepulveda (Chico Sepulveda, Orlando Sepulveda) som så tidigt som 2001 dömdes för brott ihop med Daniel Maiorana, också medlem FFL. Detta var den tredje rymningen samma år som kunde kopplas till FFL. De andra var en rymning från Kumlafängelset i januari och en från Hallanstalten i juli vilka båda planerades och genomfördes av Maiorana.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!