Volymmål för invandring men inte för flyktingmottagande

Att ha ett volymmål för att antalet flyktingar strider mot allt humanitet och allt sunt förnuft. Flyktingar kommer inte till ett land för att de vill utan för att de var tvungna att lämna sitt eget land på grund av politisk eller religiös förföljelse, rasism och förtryck, krig, svält, översvämning med mera. Låt oss säga att det funnits ett mål om att max 1 000 judar från Danmark hade fått fly hit eller ett mål om 10 000 balter. Då hade Sverige dömt resten av flyktingarna till döden i judarnas fall och till att leva under förtryck och diktatur eller döden på havet i balternas fall. Det hade naturligtvis inte varit ett acceptabelt agerande.

Lika knäppt är det naturligtvis med volymmål när det gäller flyktingmottagande idag. Låt oss säga att Ryssland angriper Finland vilket skapar en flyktingvåg. 1 miljon människor från Finland flyr mot Sverige i båtar över havet och över Torne älv i norr. Men Sverige har beslutat om att maximalt ta emot 25 000 flyktingar (det antal flyktingar som sökte asyl i Sverige år 2019) så de flesta får inte komma in. Deras båtar motas bort och de som lyckas ta sig i land fängslas och deporteras till det krigsdrabbade och ockuperade Finland. Det är uppenbart att det inte går att agera på det viset.

Samma sak gäller de som idag flyr ifrån krig, fattigdom och svält i Afrika, krig i Mellanöstern och Afghanistan, religiöst och politisk förtryck i Iran och Turkiet osv. Det är naturligtvis helt oacceptabelt att stoppa dem på Medelhavet, att spärra in dem eller att besluta om ett maximalt antal som får komma in i Europa eller nåt enskilt land som exempelvis Sverige. Det är inte vår kapacitet att ta emot flyktingar eller vår vilja att ta emot flyktingar som har betydelse utan det som har betydelse är flyktingarnas behov av skydd och/eller ett nytt liv. Ett liv utan förföljelse, förtryck, krig och svält. Om hur många som har sådana behov kan det inte beslutas. Det är helt enkelt nödvändigt att de får sina behov uppfyllda genom att tas emot i Europa och Sverige.

Ett eller flera volymmål när det gäller arbetskraftsinvandring, gäststudenter, gästforskare och liknande är dock möjligt och rimligt. Sådant kan styras av de behov som finns i Sverige eller Europa.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!