Fem män häktade med anledning av stort narkotikabeslag

I fredags kväll gjordes ett beslag av en stor mängd narkotika i Vallentuna i norra Stockholm. Narkotikan hittades i en lastbil som enligt uppgifter i media ska ha nederländska skyltar. Chauffören greps omedelbart och därefter inledde polisen spaning mot en adress varvid ytterligare ett antal män kunde gripas. Totalt greps 5 män av polis och anhölls av åklagare under lördagen på sannolika skäl misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Under tisdagen häktades de vid Attunda tingsrätt.

Tre av de häktade männen är i 25-årsåldern och två i 50-årsåldern. En av de 50-åriga männen är bosatt i Belgien och den andre på Södermalm. Av de övriga är en hemmahörande i Österskär, Åkersberga, i Österåkers kommun och två i Sandsborg (Enskede/Enskededalen). De är häktade som misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Det finns dessutom ytterligare en misstänkt man.

– Polisen i hela landet arbetar intensivt för att stoppa det grova våldet och för att komma åt kriminella nätverk. En viktig del i arbetet är att få bort både vapen och narkotika. Det stora narkotikabeslag vi gjorde i fredags i Vallentuna är en viktig del i detta arbete. Arbetet fortsätter och för att lyckas på lång sikt krävs hela samhällets insatser, säger Patrick Ungsäter, polisområdeschef i Stockholm nord, i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter i Aftonbladet kan det röra sig om ett beslag på så mycket som 200 kilo narkotika, 100 kilo amfetamin och 100 kilo marijuana.

– Narkotikabeslaget som gjordes i Vallentuna var stort. Exakt vilka mängder och vilka preparat det handlar om kan jag dock inte gå in på i nuläget. Utredningen är fortfarande inne i ett mycket tidigt skede, säger kammaråklagare Lars Ågren vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande.

Tillslaget kan enligt vissa uppgifter ha en koppling till EncroChat och att polisen i Frankrike lyckade knäcka krypteringen i detta kommunikationsnätverk vilket användes av ledande kriminella på många håll i Europa. Hela EncroChat-affären har lett till flera hundra gripanden i länder som Storbritannien, Frankrike och Nederländerna samt tiotals gripanden i Sverige och Norge.

Ett svenskt fall som helt säkert är kopplat till EncroChat är fyndet av 280 kilo cannabis i Göteborg i februari detta år. Två personer greps och har åtalats i det ärendet.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!