Dom i stort narkotikamål – slarv från polisen och långa häktningstider

Helsingborgs tingsrätt meddelade igår i ett stort narkotikamål där rättegången pågått under ett år och tolv unga män varit åtalade för narkotikabrott. Ärendet kallas Drottninghögsmålet och inleddes med en polisrazzia i april 2018. Tingsrätten dömde samtliga åtalade för narkotikabrott. Men konstaterade också att polisen förstört bevis och att de unga männen, i vissa fall pojkarna, suttit häktade alldeles för länge.

En av de åtalade dömdes för grovt narkotikabrott. De övriga elva dömdes för narkotikabrott av normalgraden. Tingsrätten anser att det är bevisat att de åtalade bland annat har sålt narkotika och att det har funnits ett visst samarbete mellan några av dem. Det är dock inte bevisat att de tolv unga männen ingått i ett narkotikanätverk eller att de har agerat tillsammans och i samförstånd. Det är inte heller bevisat att antalet överlåtelser uppgått till det antal och avsett de mängder narkotika som åklagaren har påstått.

För att de tolv skulle bedömas ingå i ett nätverk ska de anses ha samarbetat på ett sätt så att de kan ansvara för varandras gärningar. Det anser tingsrätten att utredningen inte har kunnat visa. De oklarheter som finns beträffande omfattning, struktur och ekonomi gör att det framstår som ytterst tveksamt om narkotikahanteringen har skett på ett sådant sätt att det har varit fråga om en regelrätt organisation.

Utredningen i målet har varit omfattande och till övervägande del bestått av material från hemlig telefonavlyssning. Samtal har spelats upp eller presenterats som en anteckning om innehållet i samtalet. Beträffande några så kallade säljnummer har det inte gått att utreda vem som har pratat på den avlyssnade telefonen.

En del av materialet från den hemliga telefonavlyssningen har också förstörts under förundersökningen. Detta har inneburit att de åtalade inte har haft möjlighet att kontrollera innehållet i samtalen. Uppenbart har polisen slarvat under utredningen och anteckningarna från de förstörda inspelningarna har därför inte haft nån betydelse för rättegången.

– Av rättssäkerhetsskäl har tingsrätten i sådana fall inte beaktat anteckningar om innehållet i samtalen, säger domaren Dina Gutrad, i ett pressmeddelande.

Flera av de åtalade var yngre än 21 år under brottstiden. Om gärningsmannen var under 21 år gammal när brottet begicks ska hans ungdom beaktas vid straffmätningen. Detta följer av brottsbalken. Enligt praxis ska straffreduktionen bli större ju yngre personen är. Ett riktmärke brukar vara att straffet för en 15-åring sätts till cirka en femtedel av det straff som en person som var 21 år eller äldre skulle fått. På motsvarande sätt reducerades straffet för en 20-åring till cirka tre fjärdedelar.

Elva av de tilltalade har före domen varit häktade med restriktioner i över 1 år. En av de tilltalade har varit häktad i över 2 månader.

– De har allihop suttit häktade för länge i förhållande till hur långt fängelsestraff de skulle ha fått, från 21 dagar till 10 månader, säger domaren Karoline Fridolf.

Detta ledde till att de åtalade i stället för fängelse fick bötesstraff och att straffet anses vara helt verkställt.

Mängden beslagtagen narkotika var mycket begränsad, 9 kg marijuana och 4 hekto kokain. Det är uppenbart att det lagts ner för mycket tid och resurser på detta mål som inte alls haft den betydelse som polis, åklagare och domstol velat tillmäta det. De långa häktningstiderna för förhållandevis små brott är inte acceptabla och kostnaderna för processen som tagit två år är helt oproportionerliga.

Totalt användes 112 förhandlingsdagar med sammanlagt 480 timmars förhandlingstid. De misstänkta har varit närvarande samtliga dagar. Dessutom hölls 128 häktningsförhandlingar innan åtal väcktes.

Tingsrätten har under de drygt två år målet pågått tagit 305 beslut fram till domen. Bland besluten ingår bland annat häktningar och förskottsutbetalningar till försvarare. I målet har förekommit totalt 15 misstänkta personer, varav 12 åtalades. Det finns även tre motparter, 23 försvarare och under rättegången har 84 personer hörts som vittnen.

Den ursprungliga förundersökningen omfattade cirka 32 000 sidor. Under förhandlingen har det kommit till 14 tilläggsprotokoll om sammanlagt cirka 2 500 sidor.

De offentliga försvararna har ersatts med sammanlagt 53,6 miljoner kronor, varav 19,1 miljoner betalades ut i förskott under målets gång. Det är uppenbart att utredningen och åtalet varit ett slöseri med samhällets resurser. Dessutom ett totalt misslyckande för polisen och åklagarna.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!