Ingen idag levande människa har nåt ansvar för kolonialismen

Ingen idag levande människa har ett ansvar för kolonialismen och slaveriet som följde med den av den enkla anledning att ingen idag levande människa hade nån möjlighet att påverka det hela. Än mindre förändra något.

Precis som barn inte är ansvariga för sina föräldrars brott är inte dagens människor ansvariga för forna tiders brott begångna av den tidens makthavare. Inte ens ättlingar till den tidens makthavare har nåt ansvar för det som deras förfäder gjord. Inte heller den majoritet av Sydamerikas befolkning härstammar från de forna kolonisatörerna har nåt ansvar för vad deras förfäder gjorde. Detta gäller också den befolkning i Mellanöstern som härstammar från arabiska slavhandlare och slavägare.

Men det blir lite absurt när ättlingar till kolonisatörer i Latinamerika som är barn till personer invandrat till Sverige anklagare svenskar i gemen för att bära ansvar för slaveri, utrotning och förtryck i Latinamerika. Något som sagda personer med latinamerikanska föräldrar av europeisk härkomst rimligen i så fall bär ett större ansvar för än vad svenskar i gemen gör. Men som sagt. Ingen av dem har nåt ansvar för vad deras förfäder gjorde.

Men säkert kan en del känna skuld för vad förfäderna gjorde precis som Jakob Heidbrink i GP skriver. Nån sån skuld känner dock inte jag. Mina förfäder är fattiga finnar, fattiga irländare, fattiga svenskar, resande (romer), fattiga danskar och fattiga italienare. Min farmor var engelsk och hennes far kom sannolikt från Frankrike medan hennes mamma var från Irland. Mormors mor var från Finland. Ingen har någonsin varit tillräcklig rik eller inflytelserik för att nånsin kunna påverka nånting.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!