Flashback – ett nödvändigt ont för den som skriver om brott

Flashback är sannolikt en av de viktigaste källorna för bloggare, journalister och andra som skriver om brott, brottslighet och brottslingar. Informationen om vem eller vilka som blivit skjutna, vilka som kan tänkas vara misstänkta, vilka som är med i vilket gäng och vilka de är fiender med är sådant som användare på flashback snabbt brukar meddela, lämna ut eller spekulera kring. Utifrån det kan den som skriver om brott sen kontrollera med olika mer officiella sajter kring släktingar, bostadsadress, företag personerna äger med mera. Ibland finns det nån på flashback som också tar fram såna uppgifter.

Det finns dock ett par problem med flashback i sammanhanget. Ett är användarnas fixering vid invandrare som begår brott vilket gör att informationen kring brott där personer med traditionellt svenska namn begått dem snabbt blir mycket liten och fåordig. De bryr sig då sällan om att plocka fram förundersökningsprotokoll, häktningsframställan och liknande. Med andtra brott dyker sånt upp så snabbt det bara är möjligt. Denna rasism hos många flashbackanvändare gör också att många trådar om brott blir helt nerlusade  med en massa ovidkommande rasistiskt trams om hur invandrare av det ena eller andra slaget är. I många trådar innehåller bara ett av tio inlägg något konkret om själva fallet. Det är därför ibland rent plågsamt att läsa vissa trådar på flashback.

Användarna på flashback är dessutom extrem upptagna med sexualbrott, men bara om invandrare begått dem. Däremot är intresset för narkotikabrott och ekobrott minimalt. För mig som skriver om gängrelaterad brottslighet är därför mycket av det som finns på flashback helt ointressant medan jag saknar information om vanliga brott inom den organiserade brottslighet som narkotikabrott, vapenbrott och ekonomiska brott. Fast när det gäller vapenbrott finns det en del personer som uppvisar ren vapenfetischismen, de presenterar exakta detaljer om varenda liten aspekt av ett vapen, vilken ammunition som kan användas, var det är gjort, hur en skjuter med dem och en massa annat.

Men sammantaget är flashback nog en av de viktigaste källorna för alla som skriver om kriminalitet och kriminella idag. Trots sina uppenbara brister med rasism. För mig är flashback den viktigaste källan efter Google-sökningar när det gäller besökare till bloggen. Men flashback spelar trots det en mycket liten roll. 84% av besöken kom via Google-sökningar under de första sex månaderna i år, 9% var direktbesök, cirka 3,5% var besök från flashback och cirka 2% från facebook. Andra sökmotorer stod för ungefär 1%.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!