Operation Rimfrost – ett misslyckande

Polisens stora insats mot organiserad brottslighet, Operation Rimfrost har i stort sett varit ett enda dyrt och personalkrävande misslyckande. Syftet med Rimfrost var att försvaga de kriminella gängen, minska antalet skjutningar och sprängningar. På nationell nivå syns ingen som helst minskning när det gäller skjutningar och skjutvapenmord under första halvåret i år jämfört med samma period förra året.

Uppgifter från polisen visar att 163 bekräftade skjutningar rapporterades under årets första sex månader på nationell nivå. 2019 var motsvarande siffra 155. 20 personer har avlidit på grund av att de blivit skjutna vilket är lika många som förra året. Antalet skadade vid skjutningar har ökat från 53 till 56. Rimfrost har inte gjort någons som helst skillnad någonstans. Alla förändringar i antalet skjutna och antalet skjutningar är marginella och ligger fortfarande högt i de flesta poliseregioner

Under det första halvåret 2020 rapporterades 25 bekräftade skjutningar i polisregion Syd, dvs Skåne och Blekinge inklusive Malmö, jämfört med 28 motsvarande period ifjol. I år har fem personer mist livet i skjutningar, vilket är en mer än första sex månaderna 2019. Inte ens där Rimfrost satsade som met har det varit någon minskning av de gängrelaterade skjutvapenmorden och skjutningarna. Ändå påstår justitieminister Morgan Johansson att Rimfrost varit framgångsrikt med kraftigt minskat skjutande i Skåne och Malmö. Hans påstående är inget annat än dumheter. Det är felaktigt och lögnaktigt.

Polisregion Mitt (omfattar bl.a. Uppsala och Västerås)  som är det andra området där satsningen på Operation RImfrost varit omfattande har i år haft 19 skjutningar, 8 skadade i samband med skjutningar och 0 personer som skjutits till döds jämfört med 23 skjutningar, 9 skadade och 2 avlidna förra året.

Fram till 9 juli 2020 skedde 67 bekräftade skottlossningar Stockholms län (polisregion Stockholm) vilket är den högsta siffran sen 2015 och ungefär lika många som 2017 och 2018. Antalet avlidna på grund av skjutvapenvåld har dock minskat sen förra året, åtta personer de första sex månaderna i år, jämfört med elva samma period förra året.

I polisregion Öst (omfattar bl.a. Östergötland) var det 19 skjutningar, 6 skadade och 4 döda i skjutningar de första sex månaderna i år jämfört med 18, 10 och 0 förra året under samma period 2019.

Bara i en enda större polisregion håller sig skjutningarna på en låg nivå, en lika låg nivå som förra året. Det handlar om Halland, Västra Götaland och Göteborg, polisregion Väst. Göteborg som troligen har flest gängkriminella i förhållande till befolkningen storlek plågas inte av något omfattande skjutande. I Västra Götaland dog 2 personer på grund av skjutningar under första halvåret 2020 jämfört med 1 år 2019. I år har 8 personer skadats vid skjutningar under årets första 6 månader vilket är en ökning från 4 förra året. Antalet konstaterade skjutningar i år är 21 under samma period vilket ska vilket ska jämföras med 25 förra året.

Polisregion Väst har inte heller deltagit i Operation Rimfrost förutom att låna ut personal till andra områden. De arbetar istället långsiktigt, trygghetsskapande, förtroendebyggande och främst med mjuka metoder. Flera gäng i Göteborgsområdet är snarare kända för att de ytterst sällan skjuter folk. Historiskt har det varit fallet med Naserligan och Hells Angels MC men det gäller även för Bandidos MC, Backagänget, släktnätverket kring familjen Ali Khan, de kriminella grupperingarna i Majorna, det vietnamesiska kriminella nätverket med flera. De stora undantagen är de kriminella nätverken med ursprung i Biskopsgården och Tynnered.

Det går inte att stoppa de kriminella gängen med polisiära metoder. Det är rekryteringen som behöver stoppas. För det behövs fler bostäder så folk kan flytta om de vill, det behövs fler jobb så att unga kan få arbete, det behövs förebyggande åtgärder så att folk kan känna sig trygga i vardagen och det är nödvändigt att polisen arbetar på ett sätt som folk kan ha förtroende för. Kortsiktiga åtgärder som Rimfrost är meningslösa, kanske till och med kontraproduktiva då de slår sönder förtroenden som skapats, minskar tryggheten i vardagen med mera.

Hårdare tag från polisen och hårdare straff  är metoder som föreslå av moderaterna. De är  metoder som har negativ effekt på brottslighet. Detta är välbelagt i forskningen. Precis som slopad ungdomsrabatt leder de till ökat våld och ökad brottslighet.

Det är också tydligt att en satsning som Operation Rimfrost inte tycks ha några som helt positiva effekter eller någon som helst effekt på de kriminella gängen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!