Två döda i arbetsplatsolycka på Sandvik Coromant i Gimo

Två personer har omkommit i en vätgastank på en arbetsplats i Gimo. En förundersökning har inletts avseende arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död i två fall.

– I nuläget kan vi inte uttala oss om orsaken till händelsen, säger kammaråklagare Jennie Nordin, i ett pressmeddelande.

Nordins uttalande är märkligt. Samma sorts uttalande gör polisen Daniel Ågren till SVT:

– Vi vet inte vad det är som har orsakat händelsen utan det får utredningen visa, säger Daniel Ågren, RLC-befäl vid polisregion Mitt.

Det var personalen på företaget som hittade de två personerna och ringde 112.

– Polisen, räddningstjänst och ambulans kom till platsen och sjukvårdpersonal kunde konstatera att männen var avlidna, säger Daniel Ågren.

Det är uppenbart att de två gått ner i en tank avsedd för vätgas utan att ha skyddsutrustning eller rätt skyddsutrustning, dvs bra och fungerande andningsmasker. Så själva orsaken till att de dött är ganska klar. Att det skulle funnits vätgas kvar i tanken finner jag dock uteslutet. Ska det arbetas i en vätgastank så måste den explosiva vätgasen bort. Det görs ofta genom att tankar så fylls med kväve eller nån annan gas som inte kan explodera för att så att säga ”spola” bort de explosiva gaserna.

Varför de inte haft rätt utrustning och vem som är ansvarig är däremot mer oklart. På ett plan är förstås företaget där olyckan skedde ansvarigt. Det även om de döda sannolikt var inhyrd underhållspersonal från nåt annat företag. I detta fall Sandvik Coromant. Företaget har uttalat sig om det hela men deras presschef Martin Blomgren säger ingenting annat än det ointressanta och till intet förpliktigande som måste sägas. Vi kommer att samarbete med polisen, vi sätter säkerheten främst, bla, bla.

Förundersökningen är precis i inledningsskedet. Åklagaren arbetar intensivt med ärendet och är inte tillgänglig för media. När det finns något nytt i ärendet meddelas det i ett pressmeddelande.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!