Allt färre smittade av covid-19

Antalet bekräftade fall av covid-19 samt andelen positiva bland de analyserade proverna avtog vecka 28 och samtliga övervakningssystem visar på en fortsatt avtagande smittspridning enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport som publicerades igår. Detta trots en fortsatt hög nivå av provtagning. Bara 3,4 procent av alla testade visade på en pågående infektion förra veckan. Veckan före var andelen 6,2 procent.

Den ökande trenden av antalet nya bekräftade fall som sågs från vecka 23 framåt har nu brutits. Nationellt var det 27 nya bekräftade fall per 100 000 invånare för vecka 28 vilket är en minskning med mer än 40 procent. Under två dagar vecka 28 rapporterades det inga nya inläggningar av bekräftade fall på intensivvårdsavdelningar, det är första gången sedan mitten av mars. En allt mindre del av de konstaterade fallen handlar om äldre personer. Den minskade dödligheten kan därför faktiskt bero på att de riktigt sjuka och dåliga äldre redan dött. Det kan också bero på att smittspridningen på äldreboenden stoppats.

Överdödligheten låg strax ovan normalspannet för årstiden mellan vecka 23 och 26. Överdödligheten va inom normalspannet i stora delar av Sverige men strax ovan normalspannet i Stockholm och i Västsverige (Halland och Västra Götaland).

Folkhälsomyndigheten uppger inte varför smittspridningen avtagit så mycket men några orsaker är sommaren med mer utomhusvistelse, färre människor med D-vitaminbrist och en stor andel personer med immunitet (enligt vissa uppgifter 40% i Stockholm och cirka 30% i Göteborg). Dessutom kan ju viruset förändrats så att det är mindre smittsamt och mindre dödligt. Kanske är det så att spridningen i Sverige är över och att pandemin i Sverige i praktiken är över.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!