Covid-19 och våld i hemmet

I annonser i form av tidningsartiklar påstår Rädda barnen och spelbolaget Folkspel att våldet i hemmen ökat markant under covid-19-epidemin. Det är troligen inte sant. Vad som hänt är att antalet samtal till Rädda barnens hjälptelefon som berör våld i hemmet ökat. Men tittar vi på antalet anmälda brott om misshandel i brottsstatistiken så stämmer inte detta.

För misshandelsbrott mot flickor och kvinnor var nivån på antalet anmälda 4 procent lägre i mars än i mars 2019, 2 procent lägre i april och 5 procent lägre i maj 2020 än motsvarande månader 2019. Detta enligt den officiella brottsstatistik som presenteras av Brå. I juni 2018 har även antalet anmälda misshandelsbrott mot kvinnor skiftat till en ökning i juni 2020, där nivån var 4 procent högre än i juni 2019. Så sanningen är med stor sannolikhet att covid-19 minskat våldet i hemmen även om en viss ökning finns i juni 2020.

Antalet anmälda våldsbrott mellan närstående i parrelationer har dock ökat under pandemin men inget tyder enligt Brå på någon ökning av våldet i hemmen. Ökningen beror istället på att tidigare fel i statistiken successivt justerats och rättats till. Brå menar dock att det på grund av stora mörkertal för denna typ av brott att utsattheten för brott av närstående i parrelationer faktiskt kan ha ökat under pandemin, utan att det ger utslag i statistiken över anmälda brott.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!