Orealistiskt att förbjuda flyg

Ett par unga fältbiologer vill i praktiken helt förbjuda flyg då de vill förbjuda affärsflyg och nöjesflyg. Det är ett helt orimligt krav. I dagens värld är flyg nödvändigt. Det är enda vettiga och rimliga sättet att förflytta sig från östra Asien till Europa eller till och från den amerikanska kontinenten.

Vad som borde istället borde ske är att all subvention av flyg upphör. Skatt på flygbränsle bör införas precis på samma sätt som det finns skatt för bilbränsle. En flygbränsleskatt bör rimligtvis vara global för att den ska fungera. Alla subventioner till flygplatser bör tas bort. Det sistnämnda skulle sannolikt slå ut det mesta av inrikesflyget i exempelvis Sverige vilket ju i det stora hela är en bar utveckling. Men det internationella flyget behöver vara kvar. Billiga resor för nöjesändamål till andra sidan jordklotet kommer dock att bli svårare liksom att hämta billig arbetskraft från andra sidan jordklotet. Bärplockare från Thailand skulle blott bli ett minne från det förgångna. I Europa skulle det snart bli lättare att åka tåg igen eftersom flyget skulle minska i omfattning och dessutom bli dyrare.

Dessutom är det viktigaste att begränsa bilismen för att får ner världens utsläpp av växthusgaser. För bilismen är det stora problemet. Helt upphört flygande skulle sannolikt inte minska takten i klimatförändringarna nånting då flygets andel av växthusgasutsläppen är liten jämfört med bilismens.

Och sen tror jag inte heller att dagens unga är den mest miljömedvetna generationen nånsin. Det tror jag vi 50-talister är. Det var vi som förde upp miljön till toppen av den politiska agendan, det var vi som stoppade en fortsatta utbyggnad av kärnkraften och stoppade en utbyggnad av de sista älvarna i Sverige. Det var vi som drev igenom den politik som lett till fler skyddade naturmiljöer, mängder med fridlysta djur och förbud mot mängder med gifter. I 50 år har vi varit de ledande aktivisterna i miljontals miljöprotester. Det är mycket bra att de unga nu tar över som ledande miljöaktivister. För vi som är födda på 1950-talet håller på att bli lite gamla.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!