Bawar Ismails falskheter och felaktigheter om rån

Bawar Ismail som skriver ledare i Göteborgs-Posten vill att unga rånare ska straffas hårdare. Samhället måste markera hävdar han och tar avstamp i en lögn om det ökande antalet rån i Göteborg som dock inte finns i verkligheten.

I verkligheten är det dessutom så att hårdare straff för unga människor är kontraproduktivt. Det leder till ökad brottslighet och inte minskad brottslighet. Det är självklart att unga inte ska häktas, speciellt inte i Sverige, som har västvärldens hårdaste häktningsförhållanden. Dessa har kritiserats åtskilliga gånger av både FN och Amnesty International. Det är dessutom känt att det ungdomar som klarar sig bäst av de som begått allvarliga brott är de som aldrig straffas. De som aldrig åker fast.

Att polisen ska utreda brotten ordentligt är självklart och det är som Ismail skriver ingen motsättning mellan detta och satsningar på förebyggande verksamhet. Problemet är att det satsas för lite på förebyggande verksamhet som förskolor, skolor, fritidssysselsättning, bostadsbyggande och fler arbetstillfällen. Ismail är en av de personer som ser till att det ser ut så. Bland annat genom sina kontraproduktiva krav på häktningar av unga och hårdare straff.

Och det finns ingen rånvåg. Inte i Göteborg och inte i Sverige. Ismail hittar på. Antalet anmälda rån ökade visserligen under 2019 jämfört med 2018, dock inte i Göteborg. Första halvåret i år har de ökat i Göteborg jämfört med 2019 men inte jämfört med 2018. 2011 var det fler anmälda rån totalt än år 2019 men färre rån mot privatpersoner. Antalet anmälda rån mot vuxna personer var fler 2011 men antalet rån mot unga var fler 2019 och där har det skett en ökning i Sverige de senaste åren.

 

Andelen som i Nationella Trygghetsundersökningen (NTU) som anger att de utsatts för rån har inte ökat efter 2016. Det året skedde en ökning jämfört med 2015 och åren innan dess men sen har andelen legat i stort sett still (andelen har ökat svagt). Andelen som uppger att de utsattes för personrån under 2018 är 1,4 procent av befolkningen (16–84 år). Det är i princip på samma nivå som 2017, då andelen var 1,3 procent. Personrån är ett mycket ovanligt brott och mycket få personer utsätts under ett år. 2016 förändrades också sättet som utsattheten ändras vilket gör att resultaten innan dess inte alltid är helt jämförbara med resultaten efteråt.

Bawar Ismail snedvrider verkligheten, hittar på en verklighet som inte finns. En rånvåg som inte finns. Han skriker på nåt som är kontraproduktivt och verkar faktiskt inte veta vad han pratar om. Hans ledare är helt enkelt oseriös.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!