Penningförfalskarna i Munkedal

I år har antalet falska sedlar i omlopp ökat markant. Under perioden januari – mars i år anmäldes 707 falska sedlar jämfört med 102 anmälningar under samma period 2019, en ökning med cirka 600 procent. Ärendena handlar bara om 500 kronors sedlar. Speciellt har mängden falska sedlar ökat i norra Bohuslän.

– Vi har aldrig fått in så mycket ärenden kring falska sedlar som nu. I dagens samhälle hanterar vi allt mindre kontanter vilket har lett till att många är ovana med fysiska sedlar och vet helt enkelt inte hur en äkta sedel ska se ut eller kännas, säger Michael Johansson, nationellt forensiskt centrum, i ett pressmeddelande.

– Användandet av de falska sedlarna sker oftast via privata affärer av begagnade varor. När varan ska betalas med kontanta medel använder bedragaren de falska sedlarna. Även butiker drabbas, men inte i lika stor utsträckning, säger Lotta Mauritzson, nationellt bedrägericentrum.

Den 19 mars beslagtogs flera falska sedlar hos en ung man i Stenungsund. Dessutom påträffades stora mängder narkotika hos den unge mannen. Beslaget tycks dock inte ha lett vidare till nån mer omfattande utredningen kring de falska sedlarna.

I jul månad ökade antalet påträffade falska sedlar i butiker kraftigt i norra Bohuslän. Butiker på fler olika orter upptäckte sådana sedlar. Med hjälp av butikernas övervakningskameror kunde personer som lämnat sedlarna identifieras och fredagen den 17 juli kunde en kvinna i 30-årsåldern häktas. Hon är hemmahörande i Stockholmsområdet. Därefter har ytterligare 6 personer häktats som misstänkta för penningförfalskning.

Polisen uppger att det ännu är oklart om alla falska sedlar har samma ursprung men samtidigt uppger åklagaren i häktningsframställan att tillverkning av falska sedlar skett i Munkedal.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!