Många misstänkta i omfattande insiderhärva

Idag har åtal väckts mot sammanlagt 14 personer för totalt 27 brottsmisstankar i ett omfattande ärende om misstänkt grovt insiderbrott. Förundersökningsledare i ärendet är chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare.

Brottsmisstankarna är kopplade till aktiehandel i dels det danska telekombolaget TDC i december 2017-februari 2018, dels det Malmöbaserade fastighetsbolaget Victoria Park i mars-maj 2018. Under de aktuella perioderna fanns uppköpserbjudanden på de aktuella bolagen som inte var kända för marknaden. Flera av de åtalade personerna misstänks för insiderbrott kopplade till bägge bolagen.

– Det har varit en omfattande utredning med många misstänkta och jag gör den bedömningen att fällande domar kan förväntas utifrån den bevisning som har säkrats under utredningens gång, säger chefsåklagare Thomas Langrot vid EBM:s Finansmarknadskammare.

Enligt åtalet ska Dan Olofsson den 2 maj 2018 har röjt och förmedlat insiderinformation till Percy Nilsson angående ett kommande bud från tyska fastighetsjätten Vonovia på Victoria Park, vilket blev offentligt först dagen efter.

Samma dag Percy Nilsson fick informationen av Dan Olofsson köpte han genom sitt bolag Malmö Bra Bostad drygt 93 000 aktier i Victoria Park för nära 3,4 miljoner kronor. När budet sedan blev offentligt steg aktien med nästan 8,8 procent, skriver Di.

Dan Olofsson har i en intervju i Dagens Industri medgett att han skickat ett sms till en affärsbekant om det kommande budet. Han menar dock att det inte var fel att göra det och är övertygad om att han kommer att frias i rättegången. Han handlade själv inte med aktier i Victoria Park med anledning av uppköpsbudet. Dan Olofsson är ägare av holdingbolaget Danir AB som bland annat äger IT-koncernen Sigma. Percy Nilsson är främst fastighetsägare.

Läs mer om insiderbrott

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!