Långa fängelsestraff i Black Axe-målet

En enig tingsrätt meddelade idag dom i det omfattande narkotikamål som pågått vid Göteborgs tingsrätt sedan oktober 2019 med koppling till det kriminella nätverket Black Axe. Målet kallas ofta Sigma-målet. Alla åtalade med undantag av en person har dömts till långa fängelsestraff för sin inblandning i narkotikahanteringen.

Målet har handlat om storskalig organiserad smuggling av s.k. sväljarkapslar med heroin och kokain. Kapslarna har tillverkats i Nederländerna och därifrån har de med hjälp av kurirer transporterats till bl.a. Sverige. Här i landet har det funnits ett distributionsnät för narkotikan på såväl nationell som regional och lokal nivå. Smugglingen verkar i princip ha skett varje helg under en längre period. Utredningen visar att smuggling av narkotika efter liknande modus har skett till flera länder i Europa.

– Utredningen visar att en organiserad verksamhet har legat bakom smugglingen till Sverige, men vi har inte funnit stöd för några kopplingar till just det nigerianska nätverket Black Axe, säger en av rättens ledamöter, rådmannen Anna Hannell, i ett pressmeddelande.

Åklagarna väckte talan mot femton personer för synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott och för grovt narkotikabrott. Åtalet omfattade ett stort antal händelser. Alla tilltalade (åtalade) har dömts till långa fängelsestraff förutom en person som åtalades för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Den personen, en kvinna från Litauen, frias helt.

Den man, Emeka Peter Ezeh, som åklagarna har pekat ut som tillhörande organisationens toppskick dömdes för synnerligen grov narkotika­smuggling bestående i att han vid flera tillfällen och under lång tid tillverkade kapslar med heroin och kokain i Nederländerna och sedan såg till att dessa smugglades till Sverige. Ezeh har i förhör berättat att han fick leveranser av heroin och kokain till sin bostad i Amsterdam och han har även förklarat hur han närmare gick tillväga för att tillverka sväljarkapslar. Han visste att kapslarna skulle transporteras till Sverige, men har helt förnekat kännedom om att smugglingen var organiserad. Mot sitt nekande dömdes Ezeh till fängelse i åtta år. Beträffande några enskilda händelser ansåg tingsrätten inte att bevisningen mot mannen var tillräcklig och åtalet ogillades beträffande dessa händelser.

Även den man, Assan Trawelly Jobe (även kallad Dembo Turay), som tog emot narkotikan i Göteborg dömdes för synnerligen grov narkotikasmuggling och för synnerligen grovt narkotikabrott för att han agerat tillsammans och i samråd med mannen i Nederländerna. Han tog bl.a. emot beställningar i Göteborg och vidarebefordrade dessa till mannen i Nederländerna. Dessutom såg han till att partier med kapslar levererades vidare sedan han tagit emot beställningen. Även mannens f.d. svägerska som heter Ramou Secka, är svensk medborgare och fast boende i Göteborg, dömdes för sin inblandning i narkotikahanteringen. Secka förvarade kapslar i sin lägenhet som hon sedan lämnade vidare till andra personer. Hon tog även emot vederlag (betalning) för narkotika och hjälpte sin f.d. svåger att växla stora summor pengar som, i vart fall delvis, användes för att betala kurirer. Mannen greps i oktober 2018 i samband med att han tog emot drygt sex och ett halvt kilo heroin i Göteborg. Heroinet var gömt i litauiska spackelhinkar. Trawelly Jobe dömdes till fängelse i sju år och Secka som dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott fick fängelse i fem år och nio månader. Trots efternamnet Jobe är mannen inte släkt med den kände gängledaren med samma efternamn. Jobe tycks var ett relativt vanligt namn i Gambia med omnejd.

Assan Trawelly Jobe har själv uppgett att han heter Dembo Turya och har uppvisat två olika äkta gambianska pass med det namnet. Men hans fingeravtryck stämmer med en man som sökte asyl i Schweiz år 2004 under namnet Assan Trawelly Jobe. Han är dömd för flera brott i Schweiz, bland annat narkotikabrott 2005 då fingeravtryck togs och utvisad därifrån. Han har också dömts i Norge för narkotikabrott, då under namnet Dembo Turay.

Ytterligare två andra personer, en kvinna vid namn Blessing Edwin och en man vid namn Sabastine Chukwuma Nnam dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i sju år och tre månader respektive åtta år för att de i egenskap av nationella distributörer inom organisationen har tagit emot stora mängder narkotika i Sverige. Nnam var mest verksam i Stockholm där han tog emot stora partier med kapslar från kurirer och distribuerade dem till andra. Han förde även räkenskaper över kapslar, betalning för kapslar och ersättningar som betalades ut till de som hanterade narkotikan i olika led. Kvinnan tog vid ett tillfälle emot ett stort parti narkotika i Skåne och transporterade det med tåg till mannen i Stockholm, men hon har även vid flera tillfällen transporterat mindre partier med kapslar från mannen i Stockholm till Göteborg där hon har lämnat dem vidare till andra personer med koppling till den organiserade verksamheten.

Rådmannen Anna Hannell:

Mannens räkenskaper och mycket omfattande kontakter med personer som har kunnat knytas till narkotikahantering och kvinnans resmönster som innebär att hon i princip konstant har befunnit sig på resande fot har varit en del av bevisningen mot de här personerna.

Ett åtal mot kvinnan för synnerligen grov narkotikasmuggling har ogillats. Även vissa andra delar av åtalet mot mannen och kvinnan har ogillats. Mannen och kvinnan greps i september 2018 i samband med att de tog emot knappt åtta kilo heroin och fem kilo kokain från en nederländsk lastbilschaufför i Göteborg.

Den nederländske lastbilschauffören, Dennis Du Pont, som lämnade narkotika till mannen och kvinnan i Göteborg greps en månad senare i Lomma i samband med att han återigen överlämnade narkotika som han smugglat in i landet. Vid det tillfället togs drygt fem kilo heroin och knappt fem kilo kokain i beslag. Den nederländske chauffören dömdes till fängelse i nio år och sex månader för synnerligen grov narkotikasmuggling. Han åtalades även för en smuggling av narkotika som skulle ha skett till Norge ett par veckor innan han greps. Det åtalet ogillades i brist på närmare bevis om narkotikan som påstås ha smugglats vid det tillfället. Du Pont själv menar att han tvingats till smugglingen på grund av hot från en man vid namn Raymond Steemers och en vid namn Chris och därför inte kan dömas till ansvar för det hela.

Även den person, Jeff-Dby Adebisi, som tog emot narkotikan i Lomma dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i sex år och fyra månader. Adebisi åtalades även för att vid sex tillfällen ha smugglat narkotika från Danmark till Sverige. Tingsrätten dömde inte mannen för dessa smugglingar då bevisningen inte är tillräcklig.

En litauisk medborgare som heter Edgaris Skuodis dömdes för att han transporterade drygt sex och ett halvt kilo heroin från Uppsala till Göteborg i oktober 2018. Han åtalades även för att ha smugglat narkotikan från Neder­länderna till Sverige, via Litauen och Lettland, men den delen av åtalet ogillades av tingsrätten då bevis för att narkotikan funnits i mannens bil redan när denne passerade landsgränserna saknas. Mannen dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott och hans straff blev fängelse i sex år.

I både Stockholm och Göteborg har det funnits flera personer som har tagit emot partier med kapslar för att sedan leverera dessa vidare i mindre delar inom avgränsade geografiska områden. Fyra personer, Ugochukwu Ibeamara, Abdoulie Fadera, Jabai Baboucarr och Williams Alabama, dömdes för sådan delaktighet i narkotikahanteringen.

– Det är tydligt att dessa personer har haft en väl inarbetad kundkrets som gjort att de snabbt har fått avsättning för de kapslar som tagits emot, säger Anna Hannell.

De här personerna har även samlat in betalning för kapslarna och lämnat pengarna vidare till andra personen inom organisationen för vidare transport eller banköverföring till Nederländerna eller Nigeria. Av de fyra som dömdes har tingsrätten rubricerat brottet som synnerligen grovt för en av dem och som grovt narkotikabrott för övriga tre. Fängelsestraffens längd har för dessa fyra bestämts till mellan fyra år och fem år och sex månader.

Slutligen dömdes två personer, A.Sillah och T.Nilsson (också han svensk medborgare), för grovt narkotikabrott innebärande att de båda har köpt kapslar med heroin i Göteborg i syfte att, till övervägande del, överlåta narkotikan vidare. Den förste mannen dömdes till fängelse i tre år och sex månader och den andre till fyra år och sex månader. Tingsrätten har satt ner längden på männens straff något på grund av att de, i förhållande till deras egen brottslighet, har fått vänta en ovanligt lång tid på sin dom. Männen har förstått att narkotikan som de har köpt har smugglats in i landet genom en organiserad verksamhet, men de har inte varit delaktiga i den verksamheten utan har i det här målet fått utgöra exempel på narkotikans slutkund, eller nivån precis ovanför slutkundens. Förutom dessa två slutkunder/köpare förekommer en mängd andra köpare i utredningsmaterialet med olika typer av smeknamn och förkortningar såsom ”Tram”, ”I”, ”Bounty”, ”Credit”, ”Yusu”, ”Volvo”, ”BL”, ”BC”, ”L”, ”Night”, ”Ous” och ”Kebba”.

Samtliga personer som dömts och som inte är svenska medborgare utvisas efter att straffen har avtjänats. De förbjuds att återvända hit under en period på mellan tio år och livstid. De dömda ska vara häktade till dess straffen och, i förekommande fall, utvisningen kan genomföras. De flesta av dem är nigerianska eller gambianska medborgare.

– Utredningen har varit mycket omfattande och har till stor del bestått av hemlig telefonavlyssning, positioneringar och chattar som har hämtats från de inblandades telefoner. Åklagarna har även genom kontakt med utländska myndigheter fått del av material från andra länders brottsutredningar som vi har fått ta del av under förhandlingen, säger Anna Hannell.

Huvudförhandlingen vid Göteborgs tingsrätt har pågått under lång tid. Förhandlingen inleddes i oktober 2019 och pågick fram till 16 juli 2020. Totalt har 68 förhandlingsdagar genomförts. Flera av de åtalade har varit häktade sedan sensommaren och hösten 2018.

Alla dömda har helt förnekat brott förutom Jabai som erkänt vissa brott, Trawelly Jobe och Ezeh som berättat om narkotikahanteringen men förnekat brott samt Sillah som erkänt vissa mindre brott. Nilson har i praktiken accepterat vissa händelseförlopp men i stort vägra svara på frågor.

Alla inblandade har förnekat koppling till och kännedom om Black Axe, men Assan Trawelly Jobe och Belling Edwin har uppgett att de tror på juju (voodoo) och svart magi. Det är sådant som kopplas till Black Axe. Tingsrätten menar dock att åklagaren inte kunnat visa på en koppling till Black Axe.

I utredningen nämns också flera andra personer som ledande personer i det kriminella nätverket. De flest av dessa är inte identifierade och de hör i allmänhet hemma i Nederländerna. Bland dem finns Anayochuwhu Agina-Iqwilo, Victoria Tidström Igwe, ”Sunny Agu”, ”Agomba”, ”Chijioke” och ”Stone”. Speciellt Sunny Agu framställs i materialet som en ledande person på vars uppdrag flera av de andra agerat.

Anayochuwhu Agina-Iqwilo är häktad vid Stockholms tingsrätt för delaktighet i den brottslighet som prövas genom den här domen. Hans sak ska alltså prövas i särskild ordning. Victoria Tidström Igwe är dömd i Danmark för att ha tagit emot cirka 11 kiloheroin och kokain i märkta sväljarkapslar. Där dömdes även Emmanuel Anih, Cibuzor Okeke och Jeffrey Okah för narkotikabrott. Victoria Tidström Igwe är misstänkt för narkotikabrottslighet i Sverige men är vare sig åtalad eller hörd i målet. Vilken person som döljer sig bakom namnet Sunny Agu är okänt.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!