Sportfisketidningar ljuger inte bara om yrkesfiske

Sportfisketidningar hör till de mest förljugna produkterna som jag läser. De, liksom sportfiskejournalister som skriver i andra tidningar, sprider ständigt falska nyheter, vilseledande uppgifter och förljugen information om yrkesfiske och fiskodling man faktiskt även om annat. Exempelvis om Sveriges vattenförsörjning.

I en artikel i FIskejournalen om vattnet i Vättern, eller rättare sagt, i en artikel om en film som handlar om Vätterns vatten, miljöfarliga utsläpp och skräp, påstår de att Vättern är Sverige största vattentäkt. Det är inte sant. Det är dock Sveriges nästa största sötvattenmagasin. Vilket inte är samma sak som näst största vattentäkt. De påstår att 500 000 människor får sitt dricksvatten från Vättern. Det är inte heller sant.

Idag får 250 000 människor sitt vatten från Vättern. Det handlar främst om kommunerna runt sjön men även om Skara, Skövde och Falköping. Planer finns på att  Örebro och flera andra kommuner i Örebro län ska få lova att använda Vättern som vattentäkt vilket skulle innebära att ytterligare 300 000 personer skulle få sitt dricksvatten från Vättern. Motala ström som avvattnar Vättern ger dricksvatten till ytterligare 250 000 personer. Men det vattnet kommer bara till hälften från Vättern då Motala ström har fler biflöden. Mälaren är Sveriges största dricksvattentäkt. Vänern ihop med Göta älv är näst störst och Bolmen är nummer tre. Vättern inklusive Motala ström är nummer fyra.

Lita aldrig på nåt som står i en sportfisketidning eller nåt som är skrivet av en sportfiskejournalist om det inte handlar om den största fisken eller bästa draget då det är ungefär det enda de egentligen kan skriva om.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!