Polisen har aldrig behandlat alla människor lika

Carina Persson, chef för polisregion Syd, har svarat på den kritik mot polisen som forskarna Ida Nafstad och Amin Parsa riktat mot polisens praktik i en debattartikel i Sydsvenskan. Förutom att Persson är överens med de två forskarna om att kriminalitet inte enbart är ett polisiärt problem så är polischefen svar ytterst svagt. Hon förnekar totalt att polisen skulle behandla folk olika på grund av etnicitet, klass, hudfärg, namn och liknande.

Det är ett dumt försvar för alla som nånsin haft med polisen att göra vet att fördomar och diskriminering såväl som rasism är vanligt inom polisen. Faktum är att det även finns många undersökningar som visar att fördomar om klass, sexuell läggning, hudfärg och etnicitet är vanligare inom polisen än i befolkningen som helhet. Den erfarenhet som finns visar också att det är vanligare i Skåne än i många andra polisregioner. Perssons påstående om en neutral polis utan fördomar och diskriminerande handlingar faller på sin gen orimlighet och motsägs av all forskning och erfarenhet.

Persson vet dessutom själv att hennes påståenden om polisen inte är sanna och korrekta. Hon var under mycket lång tid en del av den högsta polisledningen i Göteborg och är väl medveten om den rasism och de förutfattade meningar och attityder som polisen visade upp under demonstrationerna i Göteborg 2001. Hon blev också, i likhet med andra från polisledningen i Göteborg, informerad om Malmöpolisens rasism och fördomar i samband med European Social Fortum i Malmö och olika Reclaim the streets-fester med mera. Dessutom känner hon ju utan tvekan till romregistret. Problemen med rasism i Malmöpolisen och Skånepolisen var välkända för henne när hon tog jobbet som chef i Skåne. Det är möjligt att hon själv personligen inte har någon sådan erfarenhet från tiden som polis i Göteborg men att förneka att det förekommer inom polisen är bara dumt.

Vidare påstår hon att operation Rimfrost lett till ökad trygghet. Det är ett påstående helt utan belägg. Trygghetsundersökningarna i Malmö visar nämligen att tryggheten ökat långt innan operation Rimfrost drogs igång. Tryggheten ökade när antalet skjutningar och sprängningar minskade i Malmö. Operation Rimfrost har inget med saken att göra utan den insatsen förblir ett dumt och meningslöst misslyckande.

Slutligen tycker Carina Persson att förslaget från Nafstad och Parsa om medling och att människor sjöälva ska lösa konflikter skulle stärka de kriminella. Där delar jag helt Perssons uppfattning.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!