Fängelse för omfattande investeringsbedrägerier

Malmö tingsrätt dömde i förra veckan en 31-årig man för omfattande grova bedrägerier och för grova bokföringsbrott till fängelse i fem år och sex månader. Mannen ska också betala skadestånd till de 28 målsägandena i målet med totalt nästan 18 miljoner kronor. Tingsrätten meddelar honom också näringsförbud och rådgivningsförbud.

31-åringen har sen flera år arbetat som försäkringsförmedlare i Skåne. De senaste åren har han bedrivit verksamhet i två olika bolag. Enligt åklagarna har mannen i samband med att han träffat privatpersoner som önskat investera pengar vilselett dem till att överföra pengar. Mannen erbjöd bland annat investeringar i ett byggande av sportstugor i Vemdalen men också andelar i en fond som han uppgav hade skog i Brasilien. Investeringarna i Vemdalen garanterades ge en avkastning på 10 procent efter nio månader. Den brottsliga verksamheten har pågått sen 2016.

Bedrägeriaffären har en koppling till mordet på Flamur Beqiri i London och mordet på Karolin Hakim i Malmö. Flamur Beqiri satte in 400 000 kronor till ett av den nu dömde mannens företag i maj 2018. Beqiri var också när vän med Karolin Hakims partner och sambo.

Pengar har överförts från målsägandena med övertygelsen om att de skulle investeras på ett sätt som de hade kommit överens med 31-åringen om. Av utredningen framgår att de pengar som målsägandena betalt in omedelbart kommit att användas för att betala ett omfattande spelande (han ska ha förlorat 32 miljoner kronor på 4 år), privat konsumtion samt privata skulder. Vissa belopp har återbetalts till några av de målsäganden som förekommer i målet som Flamur Beqiris fru som fick 1 miljon kronor.

31-åringen har hävdat att han med kapital som han haft i banker i London eller Turkiet gjort motsvarande investeringar för målsägandenas räkning och att deras pengar fortfarande finns kvar.

Enligt tingsrätten går det inte att utesluta att 31-åringen och de bolag han företrädde (bolagen har numera försatts i konkurs) haft och har vissa tillgångar utomlands. Det finns dock inget som talar för att det gjorts investeringar för målsägandenas räkning och ingen av målsägandena har sagt att det var aktuellt med investeringar utomlands för deras del. Enligt tingsrätten talar allt för att mannen använt målsägandens pengar för att finansiera sitt mycket omfattande spelande, betala privat konsumtion och privata skulder. Mannen döms därför för grova bedrägerier. Totalt ska mannen ha blåst, lurat, 26 personer.

Mannen dömdes även för grova bokföringsbrott i de aktuella bolagen.

Tingsrätten ansåg att straffvärdet för de grova bedrägerierna var fängelse i minst fem år och när hänsyn också tagits till de grova bokföringsbrotten så har tingsrätten bestämt fängelsestraffets längd till fem år och sex månader.

31-åringen ska också sammanlagt betala nästan 18 miljoner kronor i skadestånd till målsäganden som ersättning för de förlorade pengarna.

I målet har också en 29-årig man dömts för grova penningtvättsbrott och penningtvättsbrott för att ha tagit emot en del av målsägandenas pengar. För honom har påföljden bestämts till villkorlig dom och han ska också betala skadestånd med totalt ca 1,4 miljoner kronor. Den 31-årige mannen har också fått näringsförbud och förbud att lämna rådgivning i ekonomiska frågor.

31-åringen ska vara kvar i häkte till dess domen har vunnit laga kraft. Rättens ledamöter är överens om domen förutom påföljden för 29-åringen där två ledamöter ville döma honom till fängelse i ett år.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!