Konstgödsel är farliga grejer

Igår inträffade en enorm explosion i Beiruts hamn. Orsaken var att ett lager med cirka 2 700 ton konstgödsel, närmare bestämt ammoniumnitrat, antändes och exploderade. Förutom konstgödsel så används ammoniumnitrat även som sprängämne och för sprängmedelstillverkning. Beiruts hamn och stora delar av centrala Beirut har blivit förstörda. Där lagerbyggande stod är det bara ett stort vattenfyllt hål. Antalet döda uppges till cirka 100, men det troliga är väl att det är fler.

Det är inte första gången en liknande olycka med ammoniumnitrat sker. 1947 exploderade 2 300 ton ammoniumnitrat i en annan hamn, nämligen ombord på ett fartyg i hamnen i Texas City, Texas, USA. Explosionen följdes av fler explosioner på andra fartyg varav ett bland annat var lastat med bland annat 960 ton ammoniumnitrat. Bränderna ombord på oljetankers som fattade eld och exploderade varade i dagar. Totalt dog troligen nästan 600 personer, 63 som hittades identiferades aldrig, 405 identifierades och 113 kunde överhuvudtaget inte hittas och klassificerades som försvunna. Mer än 5 000 skadades och 2 000 blev hemlösa.

Samma år som olyckan i Texas City skedde en liknande olycka i den franska staden Brest. Då lyckades personal bogsera ut fartyget, som var lastat med 3 000 ton ammoniumnitrat, från hamnen innan det exploderade. Hamnen skadades allvarligt, men bara 29 personer dog.

2015 exploderade 800 ton ammoniumnitrat i ett lager i den kinesiska hamnstaden Tianjin. Orsaken var att nitrocellulosa självantände, exploderade och fick ammoniumnitratet att explodera. Flera följdexplosioner i andra lagerbyggnader följde. 173 personer dog varav 8 aldrig hittades.

Utöver dessa explosioner i olika hamnar  har det skett en mängd olyckor med ammoniumnitrat på sprängämnesfabriker och konstgödselfabriker. Den allvarligaste var en olycka i BASF.s anläggning i Oppau, Tyskland år 1921 med 563 döda. I Faversham, Storbritannien dog 115 perosner år 1916 då en fabrik flög i luften efter att 700 ton ammoniumnitrat exploderade. 2004 dog 162 personer i Ryonchon i Nordkorea när ett tåg exploderade. Över 3 000 personer skadades, järnvägsstationen försvann och 8 000 bostäder skadades.

Ammoniumnitrat kan antändas under vissa omständigheter och exploderar av sig själv om det blandas med oljeprodukter (dieselolja etc). Detta har utnyttjats av många terrorister, exempelvis 1970 vid bombningen av Sterling Hall i Madison, Wisconsin, USA. Då dog bara 1 person.

Desto fler dog när högerextremister, Timothy McVeigh och Terry Nichols, bombade en federal byggnad i Oklahoma City, Oklahoma, USA, år 1995. Då dog 168 personer och flera än 680 personers skadades

2011 sprängdes en ammoniumnitratbomb i New Delhi vilken dödade 15 personer. Samma år dödade högerextremisten Anders Behring Breivik 8 personer i Oslos regeringskvarter när han sprängde en ammoniumnitratbomb innan han sen sköt ihjäl 69 personer på Utøya. 209 personer skadades av bomben.

År 2013 sprängdes en ammoniumnitratbomb i Hyderabad i Indien vilket resulterade i 19 döda och 131 skadade.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!