Svenska journalisters fantasier om Danmarks ej existerande hårdare straff

5 svenskar har åtalats för ett dubbelmord på två andra svenskar i Danmark. De två mördade tillhörde den kriminella grupperingen Shottaz med bas i Rinkeby.  De 5 åtalade tillhör en annan kriminell gruppering i samma stadsdel, nämligen den så kallade Dödspatrullen. Den danska polisen hade tur. Mördarna lyckade inte bränna upp sin flyktbil och polisen hittade dna-spår i bilen. Flera av dem kunde också snabbt gripas och genom olika spår kunde de kopplas till morden.

Svenska journalister tycks ha fått för sig att bara för att rättegången äger rum i Danmark kommer de åtalade att få hårdare straff om de nu döms än om de dömts i Sverige. Anledningen till att de verkar tro detta är att Danmark saknar ungdomsrabatt och när det handlar om gängbrottslighet så kan straffen höjas med 100% i enlighet med den så kallade bandepakken (straffeloven paragraf 81a). Men det kommer ändå inte alltid att leda till högre straff än i Sverige.

När det gäller mord är straffen i Danmark mellan 6 och 16 års fängelse. I Sverige är straffet mellan 10 år och livstids fängelse. Sverige har alltså betydligt hårdare straff för mord än Danmark. En 18-åring i Sverige får 50% straffrabatt, en 19-åring 33% och en 20-åring 25%. De åtalade för dubbelmordet är 18, 19, 20, 22 respektive 25 år gamla. I Sverige skulle tre av dem få straffrabatt.

Om samtliga är åtalade för mord skulle straffet i Danmark kunna bli max 16 års fängelse, med en fördubbling skulle det bli 32 års fängelse. En fördubbling är dock inte helt självklar. I Sverige skulle maxstraffet kunna bli livstids fängelse för två av de åtalade vilket ju helt klart är mer än 32 år.

För de övriga skulle maxstraffet kunna bli 14 år i Sverige, med straffrabatt 10,5 år för 20-åringen, 9,3 år för 19-åringen och 7 år för 18-åringen. I dessa tre fall skulle straffen kunna bli mycket hårdare i Danmark. Om de tre som är under 21 år gamla däremot skulle få 6 år som straff i Danmark med en fördubbling skulle det bli 12 år. I Sverige skulle de i ett sådant läge få 10 års straff vilket efter straffrabatt skulle det ge 7,5 års fängelse, 6,7 års fängelse respektive 5 års fängelse. Dvs också då klart lägre straff i Sverige för de tre personerna under 21 år.

De två äldre skulle dock fortsatt få ett i stort sett lika hårt straff i Sverige som i Danmark om de dömdes till minimistraffet i båda länderna.

2013 var det genomsnittliga straffet för mord i Sverige 14,5 år. Då är inte livstidsdomarna medräknade. Sen dess har straffen ökat och antalet livstidsdomar ökat. I Danmark är det genomsnittliga straffet för mord lägre. Det genomsnittliga straffet för en som dömts till förvaring (fängelse på obestämd tid) är 12 år.  En genomsnittlig fängelsevistelse för en livstidsdömd i Sverige är 16 år (det motsvarar ett fängelsestraff på 25 år med tidigare frigivning). Mördare döms alltså normalt hårdare i Sverige än i Danmark.

Att den åtalad per automatik skulle få ett hårdare straff i Danmark är alltså ren fiktion. En ren fantasi. Det är i verkligheten inte speciellt troligt. De svenska journalisterna är sannolikt helt ute och cyklar när de spekulerar om hårdare straff i Danmark.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!