Knark och bitcoin-bedrägerier

Ett nätverk med bolag registrerade i Estland och St. Vincent & Grenadinerna som varit centrala i en stor härva med bedrägerier mot äldre som har kopplingar till staten i Albanien och kriminella i Ukraina har också en koppling till en större narkotikahärva i Stockholm. Bedrägerierna har bland annat bestått av att äldre lurats att investera i bitcoin genom att skicka pengar till olika bolag. Pengarna har sedan stulits och aldrig investerats i nånting.

Några av de bolag som om använts för bedrägerierna har namn som estniska Zeus Partnership Oü med ett systerbolag på St. Vincent, Vaneda Partners Ltd, Salamanca Corp Partnership Oü (med webbsajten Kronosinvest), W Rock Management Oü (i detta bolag har brottslingarna utnyttjat en vanlig svensks identitet genom att förfalska dokument) som drivit sajten MyCapital.io, Irkasio Systems Oü, Hanabishi Partners Ltd och Gozala Enterprises Ltd på St. Vincent med dotterbolagen Hanabishi Management och Gozala Services Oü (investlead.co, wexness.cc och luxistrade.io). Totalt finns det cirka 60 bolag i bedrägerihärvan och ett stort antal av dem ägs på pappret av skuldsatta och utsatta svenskar utan tillgångar. Dessa personer fungerar som målvakter. Flera av dem kommer från en och samma familj i södra Stockholm. I verkligheten är det ett par andra svenskar som driver företagen som är sammankopplade med bedrägerinätverket Milton Group.

De två svenskar som är kända i sammanhanget och som inte är av samma kategori utblottade som de flesta andra heter Jan Fredrik Jarl som idag är 44 år gammal och Karin Therese Hallkvist (27 år gammal). Jan Fredrik Jarl är företrädare för och formella ägare av Salamanca Corp Partnership med Hallkvist är företrädare för och formella ägare av Irkasio Systems.

Jarl och Hallkvist greps dessutom i november 2019 för inblandning i en större narkotikahärva där en fabrik för tillverkning av amfetamin samt 60 kilo amfetamin hittades i en industrilokal i Österhaninge. Ytterligare 15 kilo hade överlåtits till en annan person i Handen och runt fem kilo förvarades i en lägenhet i Hammarbyhöjden där polisen också gjorde ett tillslag i november.

Jarl är åtalad för grovt vapenbrott och narkotikabrott och Hallkvist misstänks för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. De båda greps i amfetaminfabriken i Haninge. Dessutom hittades en pistol, ett pumphagelgevär och ett jakt- eller prickskyttegevär med ljuddämpare i en soffa. Vid tillslaget mot lägenheten i Hammrbyhöjden greps tre av de misstänkta personerna där också MDMA (ectasy), metamfetamin (meth) och amfetamin hittades. Fyra personer har åtalats för smuggling av meth.

Polisen kom narkotikanätverket på spåren efter att de fått tips från tullen i Danmark om en misstänkt tobakslast som skulle till Sverige. Danskarna misstänkte att de som transporterade tobaken inte tänkte deklarera den på rätt sätt vi införseln i Sverige och alltså försöka smita med skatten. Svensk polis började därefter övervaka de misstänkta och i november upptäckte de knarkfabriken i Haninge och lägenheten i Hammarbyhöjden.

8 personer har åtalats för inblandning i narkotikahärvan, troligen rör det sig om följande personer:

  • Andreas Holmberg. Åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott. 2 bolag i Estland.
  • Paul Andersson. Åtalad för narkotikasmuggling, narkotikabrott och synnerligen grovt narkotikabrott. Har erkänt narkotikasmuggling av 130 gram metamfetamin från Belgien till Sverige.
  • Thomas Hellström. Åtalad för narkotikasmuggling, narkotikabrott, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Tidigare dömd till fängelse för flera tillfällen för flera olika sorters brott. 6 bolag i Estland.
  • Klairung Manyaem. Åtalad för narkotikasmuggling, narkotikabrott och synnerligen grovt narkotikabrott.
  • Ung Chu. Åtalad för narkotikasmuggling och narkotikabrott.
  • Nitaya Moberg. Åtalad för narkotikabrott.
  • Therese Hallkvist. Åtalad för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och narkotikabrott.
  • Jan Fredrik Jarl. Åtalad för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Lärde känna Hellström när de satt på samma fängelse.

De åtalade betraktas i åtalet som ett kriminellt nätverk och känner varandra sen tidigare, några sen lång tid tillbaka (två av dem är barndomsvänner) och några för att de suttit i fängelse tillsammans. Alla utom Andersson förnekar brott helt och hållet. Hellström utpekas i åtalet som ledande i konstellationen.

Jarl åtalades så sent som våren 2018 för narkotikabrott efter att han gripits för smuggling av narkotika när han steg av färjan från Tallinn. Även Therese Hallkvist har nyligen åtalats för ett annat narkotikabrott. Hon greps på Arlanda med narkotika samt förfalskade id-handlingar och vid husrannsakan i kvinnans hem hittades en större mängd kanyler, småpåsar och flera digitala vågar.

Hellström har sex olika bolag i Tallinn. Flera av bolagen har andra svenska kriminella som direktörer eller styrelsemedlemmar. I ett av bolagen sitter enligt DN en man med ett mycket långt brottsregister som så sent som i april dömdes för att ha kidnappat en man.

En annan av de tidigare misstänkta i narkotikahärvan, Daniel Mörn, har suttit med i styrelsen 38 olika bolag i Estland och har också koppling till bolag som hör ihop med bitcoinhärvan. I ett av dessa bolag, Bluebluesky Sports Management Oü, återfinns också Therese Hallkvist. Han är bland annat dömd för misshandel, olaga hot, upprepade bedrägerier, narkotikabrott och grov kvinnofridskräkning. Han är även dömd flera gånger i Finland för narkotikahandel och narkotikabrott. Han tycks inte ha åtalats i narkotikamålet.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!