Känd brottmålsadvokat anmäld av flera åklagare

Tre åklagare i Göteborg har anmält en känd brottmålsadvokat för att bland annat ha brutit mot god advokatsed. Han ska ha fört ut meddelanden från häktade klienter med restriktioner till vittnen. Vid ett tillfälle kontaktade han ett alibivittne i ett mål där den åtalade var misstänkt för försök till mord i den 2 november 2018.

Det senare fallet handlar om en person som då var misstänkt för försök till mord på Adrian Kastrati. I domen står det så här:

Det framgår av Marvin Alaeis och N. Larssons uppgifter att de är nära vänner. N. Larssons uppgifter får därför redan av den anledningen bedömas med försiktighet. N. Larsson hördes av polis först efter det att han hade fått information från försvararen om att Marvin Alaei hade uppgett att han sov hos N. Larsson den 2 november. Försvararen har bekräftat att han lämnade den uppgiften till N. Larsson. Det gör att N. Larssons uppgifter får ett avsevärt lägre bevisvärde än de annars skulle ha haft. Hans förklaring till att han minns just den 2 november, men inte några andra dagar däromkring framstår inte heller som särskilt övertygande.

[…]

Försvararen har under förundersökningen kontaktat ett alibivittne innan denne hördes av polis och lämnat information om Marvin Alaeis uppgift om att han sagt sig ha sovit hos vittnet och ställt den ledande frågan om den uppgiften stämde. Enligt åklagaren inbjöd frågan till att lämna alibi till Marvin Alaei och minskade värdet av vittnets uppgifter. Detta innebar att försvararen agerade bevismässigt till nackdel för sin klient. Uppgiften till vittnet är också att likställa med meddelande från den misstänkte till vittnet om sin utsaga, som försvararen förde ut i strid med de restriktioner som Marvin Alaei hade.

Advokaten frågade helt enkelt vittnet om den uppgift som den åtalade gett, att denne sov hos N. Larsson, stämde. Genom en ledande fråga gav han därmed i praktiken instruktioner till vittnet om vad denne skulle säga. Att denne sedan valde att berätta om samtalet med advokaten i sitt vittnesmål gjorde att vittnesmålet i praktiken saknade värde.

Tingsrätten menade att N. Larsson vittnesuppgifter om var de två sov inte var trovärdiga och Alaei därför ska anses vara gärningsman. Då inget vapen hittats och det inte bevisats att han faktiskt försökt köra på Kastrati ansåg tingsrätten inte heller att något mordförsök ägt rum.

Marvin Alaei dömdes till fängelse i 9 månader för grovt olaga hot, olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Han frikändes vad det gäller mordförsök, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och några andra brott. Vid tillfället var han villkorligt frigiven vilken också förklarades förverkad. Alaei anses ingå i den så kallade Jobe-falangen.

Försvarsadvokat var Edip Samuelsson som därför bör var den advokat som anmälts. Edip Samuelsson är en advokat som ofta anlitas av personer från Göteborg kriminella nätverk och gäng. Han riskerar uteslutning ur advokatsamfundet genom sitt agerande. Men mer troligt är att han får en varning. Tingsrätten vald att sänka ersättningen till advokaten på grund av samtalet denne haft med vittnet.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!