Ett internt dokument baserat på rykten är inget bevis för vägspärrar

Göteborgs-Posten menar att ett internt dokument från stadsdelsförvaltningen i Angered bevisar förekomsten av vägspärrar i bland annat Lövgärdet. Det är helt enkelt dumheter. Stora delar av dokumentet är baserat på hörsägen. Så länge polisen inte dokumenterat en vägspärr och så länge vi inte har några direkt ögonvittnesskildringar av vägspärrar är påståenden om sådana helt enkelt inte trovärdiga.

Det som vi vet och som kan anses bevisat är att gäng med ungdomar och unga män bevakat vägar och torg i Hammarkullen, Hjällbo, Gårdsten och Lövgärdet samt i vissa fall även trappuppgångar. De har säkerligen varit beväpnade. Sannolikt kan det också ha förekommit att enstaka bilar och personer stoppats och kontrollerats. Men det är inte samma sak som vägspärrar. Men det är nog så allvarligt och problematiskt.

Det som inte kan anses vara bevisat är att de upprättat vägspärrar vilket skulle inneburit att alla bilar varit tvungna att stanna för att de beväpnade männen skulle genomsöka dem. Står de bara vid sidan av vägen och kollar är det ingen vägspärr.

Det handlar alltså om ett slags medborgargarde med koppling till kriminella grupperingar. Men efter gängledarmötet på ett hotell i centrala Göteborg har den här typen av bevakning av stadsdelar inte förekommit. Att fortsätta sprida rykten om det är bara att utmåla en situation som inte längre existerar. Att göra saker större och värre än vad de är. Inget och ingen blir bättre av att en situation eller ett antal händelser överdrivs. Media har helt enkelt tappat koncepterna i detta fall precis som de gjorde i samband med kravallerna i Göteborg 2001. Då fanns det beväpnade terrorister i varje buske och vapen på skolorna. Polisen producerade interna rapporter med samma innehåll. Det var då inget annat än lögner. Så är det sannolikt också idag. Och så kallade experter som uttalar sig om något som sannolikt inte ens hänt är mer än lovligt patetiska.

Några personer har gripits i samband med händelserna, bland annat en ledande kriminell med koppling till Lövgärdet.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!