Hårda straff för dödspatrullen efter rättegång i Glostrup

5 svenskar som anses vara medlemmar i det kriminella gäng som brukar kallas Dödspatrullen åtalades för ett dubbelmord i Köpenhamn. Tre av mördarna fick livstidsstraff (förvaring), något som är mycket ovanligt i Danmark men vanligt i Sverige. Hade de dömts i Sverige hade två av dem troligen fått samma straff här.

De som åtalades för dubbelmordet är 18, 19, 20, 22 respektive 25 år gamla. De tre äldsta, Mansor Abdi Ismail, 20, Abdirahman Mohammed Ali, 25 (kallas Makelele eller Makkan), och Benjamin Owusu Afriye, 25, fick livstidsstraff och de två yngre, Mohammad Oad, idag 18 år gammal och Abraham Abdul-Kader, 19, dömdes till 20 års fängelse. I den domen blev domen hårdare på grund av att de ansågs tillhöra ett kriminellt gäng. Båda två fick fängelse i 20 år. De tre yngsta skulle med all sannolikhet ha fått ett lägre straff i Sverige. Det har tidigare inte dömts ut lika hårt straff I Danmark för någon som var under 18 år när han begick brottet:

Dermed er der i dag skrevet retshistorie i retten i Glostrup, da det er første gang, at en drabstiltalt, der var under 18 år på gerningstidspunktet er blevet idømt tyve års fængsel.

[…]

Det er et enigt nævningeting, som har fundet frem til de hårde straffe og retten har dømt efter den særlige bandelov, §81a, der gør det muligt at fordoble straffen i banderelaterede forbrydelser.

– Der er skudt i en boligområde på et tidspunkt, hvor mange mennesker er hjemme. Man har overhovedet tikke taget hensyn til at forskellige sagesløse personer kunne risikere at blive ramt, lød begrundelsen for retsformanden.

Den som döms till livstid i Danmark (förvaring) sitter i genomsnitt 12 år i fängelse. Det är betydligt kortare tid än vad livstidsdömda i Sverige tillbringar i fängelse. Både i Danmark och Sverige kommer fängelsedömda ut tidigare och de sitter sällan av hela straffets längd.

De mördade, Faisal Abdikarim Mohamud (Frankie) och Mohamed Hassan Abdirahman (Gucci) anses ha tillhört det kriminella gänget Shottaz som länge legat i konflikt med Dödspatrullen.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!