Danmark har lika mycket mördande som Sverige

I Danmark mördades 1,01 personer per 100 000 invånare år 2018, i Sverige 1,08. Denna siffra kallas mordfrekvens och den är alltså lika hög i Danmark som i Sverige. I Sverige har den varit ungefär på samma nivå sen 1700-talet. Ibland lite lägre, som under mellankrigstiden på 1900-talet och ibland lite högre som perioden från 1970-talet fram till 1990-talet. I Finland var mordfrekvensen 1,63 år 2018 vilket är en nedgång sen 2000-talets första årtionde och tidigare då mordfrekvensen i Finland låg betydligt högre.

Danmark har lika mycket mord som Sverige men de har en annan lagstiftning med lagar som inskränker demokratiska fri- och rättigheter genom så kallade visitationszoner, inskränkningar i föreningsrätten med mera. Att antyda att Danmark fått bukt med brottsligheten som Lasse Wierup gör i DN är helt enkelt inte med sanningen överensstämmande.

Däremot har Danmark idag eventuellt färre gängmedlemmar än tidigare, 1 200 i år jämfört med 1 800 år 2011. I alla fall påstår dansk polis det. Å andra sidan påstår svensk polis att det finns 5 000 gängmedlemmar i Sverige vilket är dumheter. Ett kriminellt nätverk består i allmänhet av mellan 10-20 personer, ibland lite lägre, ibland lite högre. Om vi antar att det finns 50 kriminella nätverk i Stockholm, cirka 20 i Göteborg, cirka 10 i Malmö och 10 i resten av landet skulle det ge cirka 1 800 personer som skulle kunna kopplas till kriminella gäng. men detta är mycket högt räknat. Denna siffra tyder på att gängen i Danmark har fler medlemmar än gängen i Sverige.

Polisen menar dock i en rapport från 2019 att det finns1 500 gängmedlemmar i Stockholm. De menar också att det finns cirka 50 gäng. Det blir 30 gängmedlemmar per gäng vilket skulle ge cirka 2 700 gängmedlemmar i hela Sverige. Sverige har nästan dubbelt så stor befolkning som Danmark vilket skulle ge 1 350 gängmedlemmar i Danmark om det fanns lika många där som i Sverige i förhållande till befolkningen.

Gängmedlemmar per 100 000 invånare, antal gängmedlemmar, antal per 1 000 000 invånare

  • Gängmedlemmar i Danmark, 1 200, 0,21
  • Gängmedlemmar i Sverige, 1 800 – 2 700, 0,17-0,26

Sverige har kanske fler och större andel personer som ingår i kriminella nätverk och gäng än Danmark. Men de svenska beräkningarna är mycket osäkra. Det finns också rapporter som hävdar att antalet gängkriminella är högre i Göteborg än i Stockholm. I Göteborg beräknas antalet gängkriminella vara cirka 600 vilket skulle innebär färre än så i Stockholm och betydligt lägre andel personer i kriminella gäng än i Danmark

Lasse Wierup i DN har därför troligen inte ens rätt när han påstår att Danmark lyckats bättre i kampen mot de kriminella gängen. Hans resonemang är dessutom på flera punkter grunda och ogenomtänkta. Dels på grund av osäkerheterna i framförallt de svenska beräkningarna, dels på grund av de sociala förhållandena i Danmark vilka innebär att grogrunden för gängkriminalitet är mindre.

De ekonomiska klyftorna är och har alltid varit större och tydligare i Sverige med en mer utbredd fattigdom (relativ fattigdom). Dessutom har de ekonomiska och sociala klyftorna ökat snabbare i Sverige de senaste årtiondena än i något annat land genom privatiseringar och nedskärningar. Den politik som förts i Sverige är ett recept för att skapa gängbrottslighet. Det är därför förvånande att Sverige har fler kriminella gäng och fler gängbrottslingar.

Den politik som medfört ökad gängbrottslighet är dessutom huvudorsaken till den högre andelen dödsfall i covid-19 i Sverige än i Danmark.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!