Moderatledarens dumheter om kriminella gäng

Förbjud medlemskap i kriminella gäng, dra in bidrag etc. Det är moderatledaren Ulf Kristersson lösning på kriminaliteten i samhället. Han har dessutom mage att kalla det preventiva åtgärder. I verkligheten är det meningslösa eller rent kontraproduktiva åtgärder.

Brottslighet är en konsekvens av fattigdom, utanförskap, social problem, olika typer va diagnoser. Saker som blivit större problem under de senaste 30 åren på grund av ökad klyftor i samhället, minskade ersättningnivåer i a-kassan, socialbidragen, sjukersättningarna med mera och nedskärningar inom vård, skola och fritidsverksamheter. Att göra folk ännu fattigare vilket är konsekvensen av Kristerssons förslag på villkorad bidrag skulle ju bara öka behovet av kriminalitet för att försörja. Som Hanna Thåström skriver i ETC:

Ökad fattigdom leder till ökad utsatthet leder till större risk för att misslyckas i skolan. Och med det ökar risken att lockas av killarna i centrum som erbjuder en femhundring för en enkel tjänst.  Drömmen om att ha råd med den där jackan som alla vill ha men ens mamma inte har råd med får en enkel lösning där, så enkel att inte alla kan stå emot. Och sen har det skett, första steget i den där rekryteringen till de kriminella gängen som Ulf Kristersson säger sig vilja stoppa.

På vilket sätt blir det bättre om killens, för det är killar det handlar om, mamma står helt utan inkomst? Är en förälder som av någon anledning inte kvalificerat sig till att ta del av Sveriges välfärd bättre på att hjälpa till med läxor? Mer rustad att konkurrera med centrumgängets snabba pengar? Mer motiverad till att nattvandra för att skapa trygghet i områden där det skjuts både på nätter och i dagsljus? För det ansvaret ligger också på de boende, tycker Moderaterna.

De unga kriminella skulle i det läget i praktiken bli familjeförsörjare. Är det verkligen vad Kristersson vill uppnå?

När det gäller att förbjuda medlemsskap i ett kriminellt gäng är det omöjligt att definiera vad som är ett kriminellt gäng. Dessutom är det omöjligt att veta vem som är medlem i ett kriminellt gäng. De enda organisationer en sådan lagstiftning skulle användas mot är mc-klubbar och politiska organisationer som har medlemmar som begått brott. Dessa har nämligen medlemmar och medlemsregister. Det finns också rapporter från olika samhällsinstitutioner, exempelvis polisen och säkerhetspolisen, som jämställer politiska organisationer på framförallt vänsterkanten med kriminella organisationer. En sådan lagstiftning är därför inte ens demokratiskt acceptabel.

Moderaterna är ett parti som i likhet med högerextrema partier enbart vill profitera på människors oro för brottslighet och otrygghet vilket Andreas Magnusson skriver om i en bra artikel i Magasinet Paragraf:

Det är de kriminella gängen som gör samhället otryggt, säger du. Ja. De är med och gör samhället otryggt, men det är de inte ensamma om.

Politiker gör samhället otryggt när de skrämmer upp medborgare för att vinna röster genom att föreslå hårdare straff och annat som så gott som aldrig någonsin har någon effekt på nivån av brottslighet i samhället.

Politiker gör samhället otryggt när de säljer ut vår gemensamma välfärd till bolag som vill tjäna pengar på våra barn, gamla och sjuka. Pengar som kunde gått till ökad personaltäthet eller drägliga löner för förskollärare och vårdpersonal går istället till aktieägare och fiffiga entreprenörer med stora fickor.

Politiker som inte lyfter ett finger för att stoppa segregationen, som tycker att det är helt okej att vissa områden i landet har välansade strandtomter, välutbildade lärare och välmående invånare medan andra har trångboddhet, lärarbrist, arbetslöshet och utslagning låtsas gärna att de bryr sig om människor i socialt utsatta områden. Ja, när det handlar om att vända dem mot varandra alltså.

Kristersson är bara en högerextrem politiker som låtsas att han bryr sig. I verkligheten bryr han sig bara om de rika, de redan välmående. I verkligheten är han en politiker som bara vill införa åtgärder mot brottslighet som vi vet är kontraproduktiva eller i bästa fall meningslösa.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!