Bra om gängbrottslighet i ETC

Lorena Delgado Varas är riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Hon bor i Skärholmen i Botkyrka kommun. Hon har skrivit en bra debattartikel om gängbrottsligheten och vad som kan göras åt den. Det räcker inte hårda straff skriver hon, jag menar det är helt felaktigt med hårda straff. Det är ofta kontraproduktivt och i allmänhet meningslöst och helt utan effekt. Delgado Varas menar att det som behövs är mer pengar och andra resurser till till skola, vård, bostäder och fritidsaktiviteter:

Trots att studier visar att hårdare straff inte stoppar rekryteringen, brottsligheten eller antalet brottsoffer så envisas de flesta politiska partierna i att presentera det som lösning. Lösningarna ska vara enkla att förmedla, populistiska. Men den här frågan är inte enkel, den är komplex, den kräver långsiktiga lösningar, lösningar som inte kan förklaras i en tweet.

[…]

Så vad är det vi behöver egentligen? Vad kan vi som samhälle erbjuda ungdomar så att de väljer en annan framtid än gängkriminalitet?

Kan vi som samhälle erbjuda dom en trygg ekonomi? Att föräldrar har säkra anställningar med god lön? Och ett hem där barn och unga har möjlighet att plugga i fred? Kan vi erbjuda tillgång till meningsfulla aktiviteter som unga har råd med? Kan vi stötta här och nu när barn och unga hamnar i kris?

De enkla lösningarna hjälper inte. Och hur mycket högerpartierna och regeringen än skjuter ifrån sig ansvaret så behöver vi mer resurser till skola, socialtjänsten, vård, jobb och boende. Problemet är då att resurserna måste omfördelas. Vi måste beskatta de rika mer, och dra ­tillbaka ineffektiva pengaslukande rut-bidrag till exempel. De måste våga utmana sina intresse­grupper. Annars går inte det här ihop.

Hon har rätt på alla punkter men är också fel ut på några andra punkter. Den ena är att hon accepterar hårda straff, för henne handlar det bara om det det inte räcker. Men problemet är att hårda straff för unga leder till ökad brottslighet och minskar möjligheterna och chanserna för att unga ska lämna den kriminella banan.

Dessutom vill hon att vi bli upprörda och arga varje gång nån skjuts ihjäl. Det är upprörande, mycket allvarligt och helt oacceptabelt att unga människor dödas. Problemet är att det är svårt att få folk att bli ordentligt upprörda när de som skjuts ihjäl veckan innan skjutit ihjäl någon annan. När det är kriminella som skjuter ihjäl kriminella. Naturligtvis är det ett stort problem när unga människor dör och dödas för alla ungdomar och alla människor är lika mycket värda. Oavsett om de är kriminella eller inte kriminella. Det är alltid är oacceptabelt när unga dör på grund av våld men så är också den brottslighet som de ihjälskjutna ägnat sig åt. Därför ska fokus aldrig vara att kräva att vi andra ska sörja de dödade eller att vis ska bli nationellt upprörda. Sådant fungerar helt enkelt inte.

Fokus ska vara på det som är just Delgado Varas fokus. Förebyggande sociala åtgärder med avsikt att minska klyftorna i samhället genom att bostadsbristen byggs bort, vården och skolan blir lika för alla vilket inte gäller idag. Vidare måste nivåerna på ersättningarna i socialförsäkringssystemet,  sjukersättningssystemet och a-kassan höjas rejält. Lönerna för arbetare måste höjas och en politik för full sysselsättning införas.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!