Brottmålsadvokat fälld av Advokatsamfundets disciplinnämnd

En känd brottmålsadvokat från Göteborg anmäldes nyligen till Advokatsamfundets disciplinnämnd av flera åklagare i Göteborg för att han brutit mot god advokatsed. Han ska vid tre tillfällen ha hjälpt häktade brottslingar att kringgå restriktioner. Nu har han fällts i disciplinnämnden för att han vid två tillfällen har brustit i god advokatsed. Han straffas med en varning och böter på 50 000 kronor men blir inte utesluten.

Advokaten det rör sig om är Edip Samuelsson och i två av de tre fall där han anmälts har medlemmar i Ali Khan-nätverket varit åtalade. I ett av Ali Khan-fallen pratade han med ett alibivittne i vad som verkar ha varit ett försök till att skapa ett falskt alibi. Men Avokatsamfundets utredning menar att det inte var en medveten handling utan skedde av misstag. Något åklagaren i fallet finner obegripligt:

Göteborgsadvokaten har i ett av dessa ärenden bistått sin klient på ett sätt som gör att man enligt åklagaren i fallet, Daniel Larson, kan misstänka att han har hjälpt den åtalade att fabricera ett falskt alibi.

– Det jag reagerar på särskilt är att utredningen inte skulle ge fog för att hans handlande skett i avsikt att försöka påverka någon utredning mot klienterna. Men i mitt fall så måste han ju ha förstått det eftersom han kontaktade ett potentiellt alibivittne och lämnade uppgifter, säger Daniel Larson och fortsätter:

– Att det inte skulle påverka utredningen, att inte han som advokat förstår det, det är ju mer eller mindre att Advokatsamfundet underkänner hans kapacitet att förstå sådana grundläggande saker. För mig är det jättekonstigt att inte det här inte skulle ha skett i avsikt att påverka någon utredning.

Den åtalade personen från Ali Khan-nätverket var misstänkt för att ha försökt mörda en rivaliserande gängmedlem, men själv påstod han att han sovit hos en vän samma natt. Edip Samuelsson kontaktade då vännen och berättade att den misstänkte sagt detta. Kontakten togs innan polisen hade hunnit prata med honom. Det hela uppdagades när det framkom att advokaten efterfrågat den aktuella personens nummer av en annan person. Vännen bekräftade sedan uppgifterna om kontakten i tingsrätten. Domstolen struntade därför i alibivittnets uppgifter.

I det andra fallet som Edip Samuelsson fälldes för entledigades han från sitt uppdrag som offentlig försvarare för en man som misstänktes för ekonomisk brottslighet. Trots att mannen satt i häktet förmedlade advokaten information mellan mannen och hans fru om transaktioner som sedan visade sig ha betydelse för utredningen.

Åklagaren Klaudia Mathé vid Ekobrottsmyndigheten ansåg att agerandet var så pass allvarligt att Edip Samuelsson omgående borde skiljas från sitt uppdrag som offentlig försvarare. Så skedde också efter Justitiekanslern yttrat sig i frågan och hovrätten slagit fast att han allvarligt åsidosatt sina plikter. Samuelsson fick dessutom över 200 000 kronor mindre i ersättning än vad han hade begärt.

Advokatsamfundet anser att det hela är mycket allvarligt:

– Det som är mycket allvarligt är att det är brott mot restriktionerna och det är ett mycket allvarligt brott mot god advokatsed. Därför har han också fått en allvarlig påföljd, som är den högsta påföljden man kan få efter uteslutning, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet.

Det fall där han friades av Advokatsamfundets disciplinnämnd handlade också om Ali Khan-nätverket. I det fallet ska han ha hjälpt tre bröder från familjenätverket i nordost att prata ihop sig inför en rättegång i ett stort narkotikamål Detta trots att de tre satt häktade med restriktioner vilket innebär att de inte får ha kontakt med omvärlden. I det fallet anmäldes även hans kollega Stefan Edh som försvarade en av bröderna. Åklagaren är klart missnöjd med detta utslag:

– Jag har gjort anmälan och står för den, men de har uppenbarligen gjort en annan bedömning och anser att det inte går att bevisa. Jag tycker fortfarande att det är väldigt allvarliga saker, säger kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i Göteborg.

Edip Samuelsson anlitas mycket ofta av det kriminella nätverket med bas i släkten Ali Khan. Det är nästan som att han kan betraktas som släktnätverkets familjeadvokat.

Vid många tillfällen har Samuelsson också fått nedsatt arvode vid många tillfällen, ofta med stora summor. Något som onekligen kan tyda på att han som grundregel har att ersättningskraven ska vara lite extra kryddade.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!