Släkten Ali Khan är framförallt ett symptom på att något är fel

För mer än 10 år sen skrev jag de första artiklarna om gängbrottsligheten i Göteborg. Då hade den utvecklats från ungdomsgäng/gatugäng i flera stadsdelar såsom Biskop 418 och Backa Kids till vad som kunde anses som ren maffia. Redan då fanns det också en konflikt mellan de två gängen på Hisingen. Motsvarande gängbildningar hade också uppstått i Tynnered, Bergsjön och olika stadsdelar i Angered. Skjutningarna hade då ökat igen efter att de varit få efter toppåret 2000, det hittills värsta året i Göteborg när det gäller skjutningar. Då handlade det framförallt om en konflikt mellan Original Gangsters och Naserligan.

MC-gängen Hells Angels och Bandidos hade expanderat med supporterorganisationer som Red & White Crew och X-team. De ville expandera och hamnade i konflikt med flera andra mer lokalt baserade gäng som exempelvis Asir och Original Gangsters medan andra lokalt baserade gäng istället blev delar av X-team och Red & White Crew. Denna expansion ledde till konflikter mellan X-team och Red & White Crew men också konflikter med stadsdelsbaserade gatugäng i framförallt stadsdelarna i Angered. Något som ledde till en allians mellan olika kriminella gäng i området såsom Tigrarna, släktnätverket Ali Khan, Naserligan (albanerna) med flera. Dessa konflikter orsaken till det ökade antalet skjutningar och skjutvapenmord åren 2006-2009.

Orsaken till att situationen uppstått var och är ganska klar. Sen 1980-talet hade och har den svenska staten skurit ner på all välfärd. Ersättningsnivåerna i de sociala välfärdssystemen, sjukkassan och a-kassan har successivt minskat och fattiga har blivit allt fattigare. Klyftorna har ökat allt mer. Samtidigt har det genomförts omfattande nedskärningar och privatiseringar inom skolan, vården och omsorgen. Detta har lett till stora skillnader mellan skolor för fattiga och skolor för rika. Skolorna för fattiga har fått minskade resurser vilket medfört dålig allmänbildning och dåliga kunskaper i svenska bland många fattiga. De privata skolorna har ihop med nedskärningar förstärkt och ökat klassklyftorna i samhället.

Privatiseringen inom vården och omsorgen har lett till sämre vård för fattiga och bättre vård för rika vilket också bidragit till ökade klassklyftor. Dessutom har det medfört fler tillfälliga anställningar med dåliga löner och osäkra arbetsförhållanden. Något som försämrat omsorgen av fattiga och ökat klyftorna i samhället. Detta är också den troliga orsaken till de högre dödstalen i covid-19 i Sverige än i grannländerna. En sjukdom som drabbat fattiga i större utsträckning än rika. Dels på grund av de osäkra jobben, dels på grund av trångboddhet.

Trångboddheten har uppstått på grund av privatiseringar med borttagna räntesubventioner vilket lett till för litet bostadsbyggande. Det byggs idag i princip bara bostäder för folk med mer pengar och inga bostäder alls för fattiga. Bostadsbristen i Sverige är mycket omfattande. Behovet av bostäder utnyttjas av kriminella gäng och kriminella fastighetsägare som förser fattiga med andrahandslägenheter och enskilda rum med dyr hyra.

Privatiseringen av skolan, vården och omsorgen har också lett till nya sätt för kriminella gäng och nätverka att tjäna pengar. Företag inom skolan, vården (vårdcentraler), äldrevården, inom systemet för personliga assistenter (LSS etc), färdtjänsten med mera ägs och drivs av kriminella. Detta är särskilt utbrett i de mer etablerade gängen med maffiastruktur såsom Södertäljenätverket och släkten Ali Khan. Andra kriminella gäng som Hells Angels MC och Bandidos MC är istället mer engagerade i byggbranschen där svartjobb och olagligheter brett ut sig allt mer på grund av avregleringar. På så sätt har politiken i Sverige gett gängen nya möjligheter att tjäna pengar.

Sammantaget har alla dessa privatiseringar, avregleringar och nedskärningar medfört kraftigt försämrade livsvillkor för fattiga i samhället och bland de allra fattigaste är andelen flyktingar och invandrare hög. Deras besvärliga situation förstärks av de inte har fungerande nätverk i Sverige med kontakter och släktingar som kan hjälpa dem med olika saker i samhället. Behovet av alternativa källor för hjälp, både social och ekonomisk har därmed uppstått. Redan för 10-15 år sen fanns tecken på att vissa kriminella gäng erbjöd lån och hjälp gentemot myndigheterna. Detta har därefter utvecklats till en kultur där vissa gäng kan erbjuda en del av det som myndigheterna egentligen skulle erbjuda.

Kopplat ihop med traditionella mönster från många invandrares hemländer och århundraden av förtryck mot vissa befolkningsgrupper i dessa länder har det lett till framväxten av familjebaserade maffiastrukturer vid sidan av de mer traditionella maffiastrukturerna i gäng med ursprung i det gamla Jugoslavien, exempelvis det som förr kallades Albanligan men sen kallades Naserligan i Göteborg. Denna grupperingar finns fortfarande kvar även om Naser själv har dött. Inta på grund av våld utan av naturliga orsaker. Dessa maffiastrukturer har sedan utvecklats till att sköta rena polisiära frågor genom medling, möten, utdömande av böter och andra straff vid olika konflikter mellan olika gäng.

Just nu är det mest kända maffianätverket i Göteborg ett släktbaserat nätverk med huvudsaklig bas i Hammarkullen och Hjällbo. Det handlar som släkten Ali Khan. Det är ett släktnätverk som bedriver ett slags terrorvälde mot andra boende i de stadsdelar där de är etablerade. De kontrollerar alltid vilka som rör sig på Hammarkulletorget, de hotar och skrämmer. De handlar med narkotika, de misshandlar och rånar. De skiter i myndigheterna och polisen. För den som hamnar i konflikt med släkten blir livet snabbt ett helvete och de måste ofta flytta vilket idag är enormt svårt då det inte finns några bostäder.

Bostadsbristen och trångboddheten medför också att unga människor har svårt att få studiero i hemmet. eller svårt att få lugn och ro överhuvudtaget. Pojkar börjar då hänga ute på gatan eller torget vilket leder till att de kommer i kontakt med knarklangare och andra kriminella som klan visa upp fina bilar och dyrbara prylar. Denna livsstil blir intressant och gängen kan lätt rekrytera. En orsak till detta, förutom fattigdom och arbetslöshet, är bristande alternativ sysselsättning för de unga. Det finns i de flesta områden inga av samhället organiserade fritidssysselsättningar.

För unga människor utan framtidstro och med upplevd hopplöshet blir gängen ett alternativt sätt att skaffa pengar. Snabbt kan de få mycket pengar vilket ger möjlighet att köpa flotta bilar och andra skrytsaker att visa upp. När de väl börjat tjäna pengar genom arbete för Ali Khan eller andra kriminella gäng som Jobe-falangen, albanerna eller Backagänget kan de inte lämna. De hamnar i gängens händer och blir tvungna att göra det som gängledarna och deras närmaste män kräver. Försöker de lämna gängen och kriminaliteten blir de utsatta för hot och våld. Även deras familjer och släktingar hotas. En stor anledning till att de inte frigöra sig från gängen är bostadsbristen. Denna gör det omöjligt att flytta från en stadsdel när någon hamnat i konflikt med ett gäng eller när någon vill lämna ett gäng.  De fastnar i konflikten eller beroendet av gänget.

Den uppkomna situationen ledde också till ett ökat antal gatugäng vilket ökade risken för konflikter. Den gamla konflikten mellan Backa och Biskopsgården blossade upp igen, i andra stadsdelar som Bergsjön utbröt konflikter mellan äldre gängledare och nya unga som vill ha en större del av kakan och i Tynnered hamnade ett släktbaserat i konflikt med tidigare allierade. Detta ledde till ett ökat skjutande åren 2013-2016.

Nedskärningar i de sociala välfärdssystemen, höga hyror för andrahandslägenheter kombinerat med svårigheter att få arbete har lett till att fattiga familjer blir beroende av att ungdomar i familjerna kan tjäna pengar. För unga män handlar det då ofta om att arbeta för de kriminella nätverken och gängen. För unga flickor kan det medföra att de i praktiken säljs på äktenskapsmarknaden eller att de hamnar i prostitution.

De kriminella gängen är en produkt av det svenska samhället, inte av främmande kulturer. Gängen har uppstått, växt och fått makt som ett resultat av politiska beslut om nedskärningar, avregleringar och privatiseringar. Släktnätverk som Ali Khan, kriminella nätverk som Albanligan, Backagänget, Jobe-falangen med flera är en konsekvens av svensk politik. En konsekvens av den nyliberala politiken. En konsekvens av problem som uppstått på grund av att samhället övergett landets fattiga. Den nyliberala politiken har gett gängen en makt de inte borde fått. Enda sättet att åtgärda detta är att avprivatisera och återreglera samhället ihop med att ersättningsnivåerna i välfärdssystemen höjs till en nivå som innebär att de går att leva på samt se till att det återigen går att bygga tillräckligt med bostäder.

Att spärra in folk löser inga som helst problem. Det är nämligen bara en åtgärd mot symptomen på sjukdomen. Åtgärdas inte sjukdomen komme problemen att finnas kvar. Även om alla med namnet Ali Khan spärrades in skulle problemen kvarstå men då kanske släktnätverket istället skulle heta Samuelsson. Om ett gäng försvinner uppstår genast ett annat. De åtgärder jag föreslagit innebär inte att kriminella nätverk och gäng försvinner (det har alltid funnits) men deras makt minskar liksom deras möjligheter att tjäna pengar och rekrytera. Vidtas dessa åtgärder idag är de kriminella maffiagängens makt borta om 10-20 år.

Släkten Ali Khan är ett stort problem. De ställer till ett helvete för många som bor i samma områden. Men Ali Khan är inte grundproblemet utan ett symptom på grundproblemen. Det är grundproblemen som måste åtgärdas för att de kriminella gängens makt ska kunna minskas.

Läs mer:

PS. Några exempel på TV-serier och filmer för den som vill försöka förstå hur maffiastrukturer uppstår, utvecklas och fungerar är Al-Hayba, The Wire, Young Wallander, Narcos, Narcos Mexico, La Reina del Sur, Queen of the South, The Sopranos, The Boardwalk Empire, Bläckfisken, Gomorra, Suburra, McMafia, Peaky Blinders, Sons of Anarchy, Mayans MC, Winter’s Bone, Gudfadern, Maffiabröder, Kill the Irishman och The Irishman liksom dokumentärer som Fear City: New York vs. the Mafia, Inside the American Mob, Narco’s UK: Mafia Families, Hells Angels inside Outlaw Bikers, The Gambinos – first family of crime, French Mafia, Giovanni Falcone – åklagaren som fällde maffian, Ndranghetan – den kalabriska maffian och många fler.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!