Rapport slår fast att Operation Rimfrost var ett misslyckande

En rapport från Linköpings universitet som heter Hur kan polisen tackla gängskjutningarna? visar tydligt att Operation Rimfrost var ett stort misslyckande. Detta är helt i linje med vad jag tidigare skrivit om Operation Rimfrost. Ändå skryter polisen om denna i verkligheten kontraproduktiva insats. Så långt som att kalla den kontraproduktiv går dock inte rapporten som kritiserar Operation Rimfrost samt liknande operationer på andra håll och vid tidigare tidpunkter såsom exempelvis i Uppsala. Bland annat menar artikelförfattaren och rapportredaktören Stefan Holgersson, forskare och tidigare polis, att polisen ofta manipulerar resultat från sina operationer så mycket att det blir rent falska redovisningar utan koppling till verkligheten.

Ett exempel på manipulation när det gäller polisens redovisning av Operation Rimfrost från Holgerssons artikel i rapporten:

När polismyndigheten gick ut med att ett 20-tal vapen tagits i beslag var det lätt att uppfatta att de hade bäring på insatsens målsättning att minska gängskjutningar – att 20 skjutvapen tagits i beslag och därmed försvunnit från gatan med en möjlig användning för skjutvåld i gängmiljöer. I åtta av de ärenden som innefattades i de ”20-talet vapen” som tagits i beslag handlade det i själva verket om pepparspray/tårgasspray. Fyra ärenden rörde sig om elchockvapen och i ett fall om ett icke tillståndspliktigt vapen. Eftersom samtliga vapen som tagits i beslag i linjeverksamheten ingick i redovisningen, kan några handla om helt andra sammanhang utan någon som helst anknytning till den grovt organiserade brottsligheten. Till exempel tårgasspray som tagits i beslag från en ung kvinna som varit rädd för att bli angripen när hon gått ensam genom en park.

Holgerssons artikel om Operation Rimfrost visar med all önskvärd tydlighet att Rimfrost inte innebar nånting i jämförelse med det normala eller kanske till och med var sämre. Antalet gripna i Malmö per vecka var i genomsnitt tre personer mindre under Operation Rimfrost jämfört med motsvarande period föregående år (36 mot 39). För att sätta skillnaden i ett sammanhang kan nämnas att i Malmö har 3 083 personer gripits från november 2018 till juni 2020.  Om Rimfrost haft nån effekt skull det synas i statistiken. I kumulativa diagram skulle ökningstakten skulle bli brantare efter uppstarten. Den bild som förmedlades i media om att Operation Rimfrost var en framgång är missvisande och felaktig.

 

Varken antalet gripna eller antalet anmälda vapenbrott ökade under Operation Rimfrost jämfört med ett normalt år. Månaderna innan Operation Rimfrost skrevs nästan sju anmälningar i veckan för vapenbrott (från augusti till uppstarten i november). Under Operation Rimfrost skrevs knappt fem anmälningar i veckan för detta brott. För motsvarande sju månader året innan var genomsnittet knappt fyra anmälningar i veckan. När det gäller antalet anmälda narkotikabrott såsom eget innehav och bruk ökade de under 2020 men det har sannolikt inget med Rimfrost att göra och här gör Holgersson ett misstag. Han har glömt bort konsekvenserna av covid-19. Ökningen beror på att polisen fått mer tid att kontrollera personer på grund av covid-19-pandemin oh det finns en motsvarande ökning i hela Sverige. Dessutom är betydelsen av den typen av statistik överskattad för det är ofta samma person som grips om och om igen:

En studie visade att i en polismyndighet, som numera utgör ett polisområde, hade en person blivit rapporterad för narkotikabrott (eget bruk) 24 gånger under ett år. Fem procent av de individer som anmäldes för narkotikabrott (eget bruk) under ett år i denna polismyndighet stod för 25 procent av de totalt anmälda narkotikabrotten (eget bruk). De 15 procent mest förekommande individerna stod för knappt 45 procent av narkotikabrotten (eget bruk) som rapporterats under ett år i detta område. Två andra områden, som numera utgör varsitt lokalpolisområde, uppvisade liknande resultat då den presenterade statistiken granskades på individnivå (Holgersson, 2007).

Inte heller på andra orter som berördes av Operation Rimfrost såsom Uppsala, Örebro och Helsingborg går det enligt rapporten att påvisa några positiva effekter.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!