Orsaker till gängbrottslighet

Den grundläggande orsaken till gängbrottslighet är en svag stat. Detta förenar de flesta länder där gängbrottslighet och vendettakultur (maffiakultur, klankultur) är omfattande. Typiska exempel är Italien, Grekland, Libanon, Albanien och Bulgarien.

Om människor från länder som de nämnda kommer till ett annat land med svag stat så kommer de att fortsätt förlita sig på släkt- och klanband för sin trygghets skull.

På det inviduella planet påverkar sådant psykisk sjukdom, diagnoser av olika slag, dåliga uppväxtförhållanden, dålig utbildning etc. Men det är orsaker till brottslighet, inte orsaker till gängbrottslighet. Orsakerna till gängbrottslighet måste istället sökas i strukturella förändringar i samhället.

Sådana förändringar i det svenska samhället är de omfattande avregleringar, nedskärningar och privatiseringar som skett i de sociala välfärdssystemen, vården, omsorgen och skolan såväl som på arbetsmarknaden. Förändringarna är ideologiska, de är ett resultat av nyliberal politik. Dessa förändringar har inneburit svagare stat, sämre trygghet, högre arbetslöshet, ökad fattigdom, ökade klyftor, sämre utbildning och sämre skolor för fattiga, sämre vård för fattiga med mera. Detta leder till att kriminalitet kan bli ett val som ser lockande ut.

Dessutom innebär det att släkten och familjen blir viktigare för tryggheten. Om då släkten, familjen och folkgruppen förtryckts genom århundraden blir brottslighet ett alternativ även på ett högre plan. Det har i sådan grupper ofta utvecklats till något som är socialt accepterat om det riktas mot personer utanför gruppen. Det betyder dock inte att en majoritet av sådan folk, släkter och familjer utvecklar brottslighet, men det blir mer accepterat och lättare för släkter och familjer från sådana grupper att ägna sig åt. Krigstrauman gör också att det blir vanligare att en individ kommer begår brott även om en majoritet av de personer som har krigstrauman aldrig kommer att begå några brott. Ursprunget till flera av de kriminella mc-gängen och deras ideologiskt betingade utanförskapskultur är exempelvis krigstrauman (Hells Angels MC är ett resultat av andra världskriget, Bandidos MC av Koreakriget och Vietnamkriget). Nedläggningen av Sveriges psykvård har inte gjort saken bättre.

Avregleringar, nedskärningar och privatiseringar skapar dessutom nya möjligheter för  kriminella gäng och nätverk att tjäna pengar. De startar färdtjänstföretag, omsorgsföretag, vårdföretag med mera i ett enda syfte, att tjäna pengar. Så mycket pengar som möjligt på så kort tid som möjligt. De fuskar, fifflar, betalar inte skatt, betalar inte sociala avgifter och plundrar företagen. Detta hade inte varit möjligt utan avreglering, privatiseringar och nedskärningar.

Avregleringen av arbetsmarknaden har medfört kedjor av underleverantörer på många områden, exempelvis på byggen och i transportbranschen och i andra branscher har de medfört andra problem med oseriösa företagare, exempelvis i taxibranschen. Detta har gett ytterligare möjligheter för kriminella gäng att tjäna pengar genom bl.a. skattefusk och svarta löner.

Andar samhällsförändringar har i sin tur medfört sämre social sammanhållning, sämre social kontroll, otryggare boendemiljöer osv. Den modernistiska stadsplaneringen har skapat anonymitet, stora grannskapsområden, svag sammanhållning och dålig social kontroll vilket gjort det lättare för de kriminella gängen. Den centraliserade polisen har minskat polisens kunskap om brottslingarna, minskat möjligheterna till förebyggande arbete och medför att insatser som liknar militäroperationer blivit vad polisen föredrar. Det har minskat tryggheten i samhället och gjort det lättare för de kriminella gängen.

En misslyckad narkotikapolitik och märklig lagstiftning har försvårat och försämrat polisens arbete mot narkotikabrottslighet. Att enskilt innehav och bruk är kriminaliserat har gjort att polisens arbete mot smuggling och storskalig hantering försämrats. Det ser bättre ut i statistiken (hög uppklarningsprocent) att sätta dit missbrukare och gatulangare som bär narkotika på sig än att ägna tid åt omfattande utredningar mot kriminella nätverk och gäng. Följden har blivit att polisen skiter i det senare. Dessutom har det lett till att det är mycket svårare att få narkomaner att uppge från vem och var de köper sin narkotika.

För att kunna bekämpa gängbrottsligheten måste orsakerna till gängbrottsligheten bekämpas. Själva grunderna. Den försvagade staten. Avregleringarna. Privatiseringarna. Nedskärningarna. Den modernistiska staden. Den vansinniga narkotikapolitiken. Den otillräckliga psykvården.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!