Omfattande åtal för grova narkotikabrott och människohandel i södra Stockholm

Åklagare har i dag onsdag 16 september väckt åtal i Södertörns tingsrätt mot tolv personer misstänkta för grova narkotikabrott, varav en även åtalas för människohandel i södra Stockholm under perioden 6 november 2019 till 17 februari 2020. Flera av de individer som nu åtalas ska enligt åklagare ha ingått i ett större kriminellt nätverk som styrt narkotikaförsäljningen i Vårberg. En av de åtalade är kvinna vilket är ovanligt i sådana här sammanhang.

– En person i nätverket, som vi uppfattar som en ledargestalt, åtalas för människohandel då han har rekryterat in och utnyttjat ungdomar i nätverkets brottsliga verksamhet. Elva av de åtalade individerna har, enligt vad utredningen visar, ingått i ett brottsnätverk som har styrt narkotikaförsäljningen i Vårberg, säger kammaråklagare Lars Ågren på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande.

De rekryterade ungdomarna som åtalet om människohandel gäller var 17 år när de tvingades in i verksamheten genom misshandel och hot. Det är första gången ett åtal om människohandel väcks i samband med rekrytering till kriminella gäng.

– Vi vill få lagstiftningen prövad utifrån vårt perspektiv, när det gäller unga som rekryteras in i kriminella nätverk, säger Caroline Westlund, chef på Människohandelssektionen i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Caroline Westlund poängterar att utredningen är ett resultat av ett gemensamt arbete med lokalpolisområde Skärholmen.

– Deras personkännedom var ovärderlig i utredningsarbetet, säger hon.

Tillslaget mot nätverkat gjordes i februari i år:

Vid polisens razzia i februari i år beslagtogs drygt sju kilo cannabis tillsammans med ett hundratal ecstasytabletter och en del portionsförpackad kokain. Även cirka 150.000 kronor hittades och har nu begärts förverkade. Men enligt åklagarna har Vårbergsligan hanterat betydligt större mängder narkotika och mer pengar än så i vad som internt kallats ”kontoret” – ett antal uppbrutna källarförråd som ligan försett med nya lås.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!