Blockad mot företag som inte vill teckna kollektivavtal

Företaget Hometec Security Gbg AB vill inte skriva kollektivavtal med Elektrikerförbundet för installatörer på företaget. Det drabbar de anställda som i nuläget saknar möjlighet att hävda sin lön, arbetstider och ledighet i enlighet med Elektrikerförbundets kollektivavtal. Med anledning av detta har Elektrikerförbundet satt Hometec Security Gbg AB i blockad.

Sedan april 2020 har Elektrikerförbundet fört diskussioner och lokal förhandling med Hometec Security Gbg AB för att försöka få de att skriva på en hängavtalsförbindelse på vårt Larm- och Säkerhetstekniksavtal, men detta har företaget vägrat. Arbetsgivarens handlande sker helt mot arbetstagarnas vilja.

Företagets agerande har lett till att förmåner som de anställda ska haft rätt till i form av till exempel pension, trygghetsförsäkring vid arbetsskada, övertidsersättning och liknande anställningsvillkor inte kommit dem till godo. Hometec Security Gbg AB genom sitt agerande också undvikit att konkurrera på lika villkor inom larm- och säkerhetsteknikbranschen.

Blockaden mot företaget trädde i kraft den 3 september efter att varsel om blockad lagts den 24 augusti. Efter att varsel lgats mot företaget hotades medlemmar i Elektirkerförbundet av företrädare på bolaget. Bland annat har de anställda kallats in på ett obligatoriskt möte där företaget baktalat Elektrikerförbundet i syfte att få medlemmarna att gå ur Elektrikerförbundet. Våra medlemmar slog larm till förbundet och vittnar om att de upplevde en väldigt hotfull stämning. Detta agerande bryter mot föreningsfriheten som är stadgad i grundlagen och rätten till fackliga stridsåtgärder.

Den 14 september varslade Elektrikerförbundet om utvidgade stridsåtgärder. Det handlar om nyanställningsblockad vid Hometec Security Gbg AB samt sympativarsel från medlemmar på Installationsavtalet. Sympatistridsåtgärden omfattar bland annat arbetsinställelse av allt arbete som utförs av medlemsföretag vid Installatörsföretagen bundna av Installationsavtalet vid Hisingsbron i Göteborg och bussdepån Ljungarum i Jönköping. Den ny varslen träder i kraft den 23 september.

Elektrikerförbundet har fått stöd från en lång rad andra fackföreningar såsom IF Metall, Kommunal, Fastighets och Byggnads.

Hometec Security Gbg AB ägs av Secure Holding AB som i sin tur ägs av Thomas Katby och hans son Alexander Katby. Företaget har 20 anställd och installerar bland annat larm för Verisure i samarbete med Villaägarna. Far och son Katby äger också ett annat larmföretag, Larmservice Västra Götaland AB.

Thomas Katby uppger att företaget har kollektivavtal med Unionen. Det hör också vad Unionen uppger. Men ett sådant avtal gäller medlemmar i Unionen som har andra arbetsuppgifter än medlemmar i Elektrikerförbundet och gäller inte medlemmar i den sistnämnda fackföreningen. De flesta företag har kollektivavtal med flera fackföreningar då olika anställd är med olika fackföreningar beroende på arbete och arbetsuppgifter. Att också teckna ett avtal med Elektrikerförbundet är därför inget märkligt. Avtalet med Unionen fanns dessutom inte från början. Det tillkom först efter att Elektrikerförbundet begärde att få avtal.

Katby förnekar att han på något sätt skulle ha hotat personal på företaget och han menar också att det inte utförs några elektriska arbeten inom företaget och att de därför inte ska behöva teckna kollektivavtal med Elektrikerförbundet. Det ör dock samtidigt uppenbart att företaget har anställda som är medlemmar i Elektrikerförbundet. Han menar att om det finns gränsdragningsproblem borde Elektrikerförbundet ha diskuterat saken med Unionen.

Det hela kan handla om så kallad avtalshopping där företaget bara vill skriva på avtal som innebär sämre villkor för de anställda än andra avtal. Enligt Elektrikerförbundet innebär Unionens avtal sämre villkor och lägre lön för larmteknikerna än Elektrikernas avtal. Att Unionens avtal tillkom efter Elektrikernas begäran att teckna avtal, vilket ökat misstanken om att arbetsköparen med stöd av både sin organisation och huvudentreprenören Verisure medvetet valt ett billigare avtal, det är heller inte första gången i denna bransch.

Unionen (och deras medlemmar) agerar i detta sammanhang onekligen som en gul fackförening. En arbetsgivarvänlig fackförening.

Det hela har också bäring på den nya arbetarfientliga strejkrättslagstiftningen:

Med stöd av sin arbetsköparorganisation, och för tillfället även Unionen, hävdar de nu har det avtal som krävs eftersom de kallar sina anställda installatörer för tjänstemän. Är alla tjänstemän kan det hävdas att Unionens avtal är nog.

Elektrikerna å andra sidan hävdar att installatörerna är arbetare, vilket ger de rätten att teckna avtal som reglerar deras villkor. Skulle arbetsköparna protestera mot stridsåtgärden i Arbetsdomstolen och denna också skulle bedöma larmteknikerna som tjänstemän skulle stridsåtgärden kunna bedömas olovlig i enlighet med den nya strejkrätten. Detta eftersom det numera är olovligt att vidta stridsåtgärder med krav på avtal som reglerar arbetsvillkoren om ett företag redan är bundet av ett så kallat förstaavtal. Ett avtal som tecknas efter det första avtalet, ska betraktas som ett andraavtal och bli verkningslöst för villkoren på företaget även om det ger det andra facket fackliga rättigheter som rätten att utse skyddsombud.

Det tycks vara den linjen som Elektrikernas motpart i Hometec-konflikten, arbetsköparorganisationen Säkerhetsföretagen, går på. Det antyder retoriken i organisationens förhandlingschef när hon pratar med Arbetaren. På frågan om varför det vore ett problem med två avtal på arbetsplatsen säger hon: ”Tecknar vi avtal med Unionen och tecknar ett till med annat förbund är det inte användbart eller värt så mycket”.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!