Coronaskandal?

Boknytt
Falsklarm om corona?
Sucharit Bhakdi & Karina Reiss
Karneval förlag

Coronaskandal?

I januari fyllde jag 70 efter sammanlagt 30 år som vårdarbetare (patienttransportör) på Sahlgrenska sjukhuset . Sen kom corona och jag blev plötsligt 70+are, som borde stanna hemma ett tag tills oron hade lagt sig, menade min chef – och staten.

Det blev ett tråkigt halvår, och nu har jag börjat som timgubbe igen. Vi har plastvisir framför ansiktet när vi kör sjuka, några arbetskamrater har antikroppar, någon har varit sjuk, men det rullar lugnt vidare idag på sjukhuset.

Och kanske har vi oroat oss för mycket? Det menar i alla fall de tyska professorerna, forskarna och infektionsspecialisterna Sucharit Bhakdi och Karina Reiss. Corona (covid-19, SARS-Cov-2) ser de som en medelsvår variant av alla de många luftvägsinfektioner som regelbundet drabbar världen, och ibland leder till döden för främst ”äldre som har bakomliggande hjärt- och lungsjukdomar”.

Masshysteri i likriktade medier och godtyckliga politiska beslut som inskränker mänskliga fri- och rättigheter har sått panik fast ”Den här gången var det bara ett vanligt virus som dök upp…”. Censur, förnekelse och förtal av oliktänkande har följt.

Politiker som velat framstå som handlingskraftiga har visat diktaturtendenser, enligt boken. Meningslösa åtgärder som munskydd har påtvingats allmänheten. Liksom en kostsam utveckling av ett onödigt och dessutom potentiellt farligt massvaccin.

Så har hela länder stängts ner med stora skador på staters, företags och vanliga människors ekonomier. Många arbetslösa och äldre som isolerats från sina nära och kära har drabbats av depression av sociala och ekonomiska skäl. Det kan i sin tur leda till döden i sin förlängning.

Många sjuka har avstått från att söka vård för att dels inte belasta vården av coronasjuka, dels för att själva inte bli smittade. Det kan i sin tur leda till sjukdomar och död. Ändå nådde pandemin redan i våras sin kulmen enligt de två författarna till denna stridbara debattbok:

Åtminstone i backspegeln…skadorna av åtgärderna var oerhört mycket större än nyttan med dem…sköt mygg med kanoner… raserade vi under loppet av några månader grundpelarna i hälso- och sjukvårdssystemet, ekonomin och samhället…

Sverige är dock ett gott undantagsexempel skriver forskarna. Inget utegångsförbud. Faktagrundade beslut. Beröm för Anders Tegnell och Hans Giesecke. Evidensbaserade åtgärder. Bra politiker och rådgivare som fattar beslut grundade på fakta. Lita på medborgarnas handtvätt och social distansering. Utan panik och hot.

Forskarnas skriverier förefaller för en utomstående kunniga. Men som de själva säger. ”Vem i hela världen kan man lita?” Hur ska vanliga människor som jag kunna ta ställning i frågan, som så delar experterna i olika konkurrerande tankeläger?

Jag reagerar också på de båda forskarnas gälla tonläge, som att såväl demokratin som upplysningsarvet är hotade. Och att vetenskapen är lika korrumperad som politiken. Med som resultat ”totalt irrationella och oproportionerliga åtgärder”

Har de rätt är det ju en gigantisk skandal att de styrande i världen obehövligt försämrat, ekonomin, vården och människors psykologiska välbefinnande. Kritik och debatt är livsviktigt och bör uppmuntras och bemötas sakligt, men skulle hela världens ledare ha kunnat ta så totalt fel i denna fråga. Det luktar ju lite konspirationstänkande, känner jag.

Och hur har det gått efter att boken kom ut? Ja, i Sverige smittas och vårdas färre. Men i länder som USA, Brasilien, Indien, Peru, Israel, Spanien, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Danmark och delar av Afrika verkar det gå åt fel håll. Jag är verkligen inte smart nog att ta ställning i denna fråga.

Förhoppningsvis kan vi efter pandemin nå konsensus om dess nivå av farlighet, och om verkligen hela världen lurades av undergångsprofetior eller inte. Så vi lär inför kommande virus.

Hans Norebrink

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!