Elitdomare i fotboll misstänkt för bedrägeri

Polisen i region Väst genomförde tidigt på onsdagsmorgonen en koordinerad insats mot misstänkt grovt bedrägeri och penningtvättsbrott. Fem personer i 30–40-årsåldern hämtades in till förhör och de har under dagen anhållits. Parallellt genomfördes husrannsakningar i flera bostäder på flera platser.

– Bedrägerier är en brottskategori av strategisk betydelse som ofta utnyttjas inom den organiserade kriminaliteten, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen vid polisregion Väst.

De brott som personerna misstänks för utreds vid regionala utredningsenhetens bedrägerisektion. Ett stort antal polisanställda med olika kompetenser deltog i insatsen och deltar i utredningen. Förutom spanare och ingripandepoliser deltar även bedrägeriutredare och finansiella utredare i arbetet.

Polisen misstänker att huvudmannen, en känd elitdomare i fotboll, kommit åt miljonbelopp genom att vilseleda företrädare för olika företag. Pengarna har därefter genom tusentals transaktioner tvättats via en rad inblandade personer. Misstankarna rör bedrägeri och penningtvättsbrott, i flera fall grova brott. Eventuellt har det också förekommit matchfixning och illegalt spel.

Huvudmannen är anhållen för grovt bedrägeri och resten för penningtvättsbrott.

Polisen uppger att de 5 personerna inte kan kopplas till organiserad brottslighet. Men det är ju på sätt och viss dumheter. Om polisens misstankar är korrekta. Penningtvätt, bedrägeri, matchfixning och illegalt spel är ju organiserad brottslighet i sig själv. Men det är kanske inte kopplat till gatugång eller maffialiknande strukturer och släktnätverk.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!