Sossarna i Göteborg fantiserar om gängbrottslighet

I en debattartikel i GP sprider socialdemokraterna i Göteborg felaktigheter och myter om gängbrottsligheten i Göteborg. För det första har gängbrottsligheten i Göteborg inte ökat under senare tid. Den är lika liten som den var tidigare i år och de senaste 5 åren då den varit stadigt minskande. Göteborg har dessutom en betydligt lägre nivå på våldsbrottslighet med gängkopplingar än andra stora svenska städer. Inte heller har gängvåldet eller gängbrottsligheten i Göteborg ökat under senare tid vilket de två sossarna Jonas Attenius och Blerta Hoti påstår.

Några klanbaserade kriminella nätverk existerar inte heller utan det finns ett kriminellt nätverk i framförallt Hammarkullen och Hjällbo där många tillhör släkten Ali Khan, ett kriminella nätverk där några få personer delar efternamnet Jobe och och ett annat nätverk i Tynnered där många av de ingående personerna med namnen Goulara och Rostami är släkt med varandra. Inget av dessa nätverk är nytt och inget av dem har medlemmar kopplade till senare tiders flyktinginvandring. Utan de ledande personerna är födda i Sverige eller har varit här i 30-40 år. Det finns i sammanhanget ingen som helst koppling till Ebo-lagen.

Någon egentlig utredning av så kallade klanstrukturer behövs egentligen inte heller. Vem som helst kan läsa sig till sådan information på nätet. Informationen är lätt tillgänglig och har varit allmänt känd i minst 10 år. Det märkliga är att sossarna tycks sakna kunskapen och av det kan vi egentligen bara dra slutsatsen att de lever i en privilegierad och isolerad del av Göteborg, både geografiskt och klassmässigt.

Det är inte klanstrukturer som tvingar in människor i ett beroende av släkt och familj. Det är nedrustningen av välfärden som gett som resultat att folk för att kunna leva bar fått vända sig till släkt och familje. Det är de nyliberala nedskärningarna och privatiseringarna som skapat  de social problem som finns. Sossarna såväl som miljöpartiet och alla borgerliga partier är i allra högsta grad ansvariga för den politiken. Det enda större parti som inte har bidragit till den nyliberala politiken är Vänsterpartiet.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!