När insekter försvinner är det inte alltid vad det ser ut att vara

Jag gillar humlor. På min tomt i ett skogslandskap med ängar, blandskog, trädgårdar och lite längre bort betesmarker har jag sett i alla fall 17 olika arter av humlor (då har jag räknat alla jordhumlor som finns i södra Sverige då de inte går att skilja på fält. Vissa är vanliga såsom ängshumla, mörk jordhumla, andra jordhumlor, blåklockshumla, stenhumla, trädgårdshumla, hushumla och åkerhumla. Andra är ovanliga och några arter har jag bara sett en gång. De år hade inte vart vanliga. Snylthumlor (flera arter som ser väldigt lika ut, jag har räknat med att jag sett de tre vanligaste) var vanliga i år men tidigare södra Sverige finns det cirka 20 olika arter. Dessutom finns det mängder med solitära bin och honungsbin såväl som en mängd olika fjärilsarter. Jag tror det är svårt att hävda att humlorna eller fjärilarna minskat i det område där tomten finns.

Mitt intresse för humlor har gjort att jag tagit reda på en massa om humlor. Den vanligaste orsaken till att humlearter försvinner tycks vara förändringar i jordbrukslandskapet och då är det inte främst användningen av gifter och gödsel som verkar vara problemet. Istället är det att artrikedomen bland växter minskar med färre djur och beteshagar samt som en följd av ogräsbekämpning oavsett hur denna går till. Gödsel verkar inte vara nåt problem överhuvudtaget.

Men när så kallade miljövänner läser om försvinnande insekter så är det alltid gifterna i sig och det moderna jordbruket med konstgödsel som är orsaken. Exempelvis menar en artikel på Supermiljöbloggen och en annan i tidningen Guardian att den främsta orsaken till en massa insektsarter försvunnit är det moderna jordbruket med giftanvändning och konstgödsel. Det tar bland annat en studie från Kullabergs naturreservat som bevis för denna tes.

När jag läser själva rapporten om insekternas försvinnande från Kullaberg ser jag helt andra saker. Den enskilt viktigaste orsaken tycks vara att markerna växer igen, dvs att våtområden förvandlas till skog, att ängar och betesmark blir skog eller mark för intensivt jordbruk. Att tätorterna växt ut över gräsmarken är ytterligare en faktor som lett till minskat antal insekter inklusive minskat antal humlor och humlearter. Gräsmarker, hagar och våtmarker med en stor biologisk mångfald kräver extensiv djuruppfödning (sådan som fortfarande finns nära den tomt jag beskrivit ovan). De kräver djur och ingen utdikning. De öppna gräsmarkerna och hagarna har försvunnit i en snabb takt och det är det största problemet för insekterna i de rapporter jag läst.

Det är alltså uppenbart så att om veganerna skulle gå sin vilja igenom och vi inte längre skulle äta kött så skulle det sannolikt vara sämre för den biologiska mångfalden än den typ av jordbruk som finns i det område där min tomt finns. I området finns en av Sveriges största köttgårdar. Det är de djuren som betar hagarna och ängarna. Samtidigt är också det intensiva jordbruket som producerar spannmål ett problem, framförallt för att man använder gifter för att utrota så kallat ogräs, dvs blommor som finns i dikesrenar och på fälten. Ingen humla tycks dock ha försvunnit från Sverige av den anledningen.

Att rödklöver som odlas som vall för att användas till foder numera skördas innan den går i blom (vilket inte på något sätt är nödvändigt) är däremot en orsak till att två humlearter försvunnit från Sverige och att en annan art nästan försvunnit. Ytterligare en art har försvunnit genom att den konkurrerats ut av honungsbin. Fler biodlingar med honungsbin behöver alltså inte alls vara bra. Ingen av dem har dock försvunnit de senaste åren. Allihop försvann eller minskade i antal på 1950-talet, 1960-talet och 1970-talet.

Samtidigt är det också så att en ny humleart etablerat sig i Sverige de allra  senaste åren och en annan som försvunnit på grund av att betesmarker försvunnit i Sydsverige har återetablerat sig Norrbotten. Den försvann på 1950-talet och dök upp igen för cirka 20 år sen.

Klimatförändringar tycks däremot inte vara ett problem för insekter i södra Sverige men kan vara ett problem för insekter i fjälltrakterna. Och det är ett stort problem i tropikerna. Modernt jordbruk är utan tvekan också ett problem, men inte riktigt av de anledningar som anges av miljövänner av olika slag tror. Helt klart är att det är stora problem för insekterna i världen.

Andra källor: Cederberg & Mossberg, Humlor i Sverige

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!