Sen välfärden privatiserades har det varit lätt att lura till sig bidrag

Privatisering och avreglering är det som gjort det lätt att stjäla bidragspengar från oss alla. Regelverket med upphandlingar och privata utförare leder till att alla lägger så låg anbud de kan vilket ger incitament till fusk och fiffel för annars går verksamheten inte ihop. Det leder till att små vårdföretag kan anställa familjemedlemmar, släktingar och vänner som dessutom kan vårda andra familjemedlemmar, släktingar och vänner. Detta förekommer i ganska stor omfattning inom hemtjänster, när det gäller personlig assistenter, färdtjänst och äldrevård. Hela systemet utnyttjas av kriminella släktnätverk. Speciellt tydligt har detta varit i Södertälje.

Systemet med privata företag, upphandlingar och avregleringar har lett till falska dödsattester och falska sjukskrivningar med mera vilka skrivs ut av privatläkare som betalas av de kriminella. Dessa grupperingar sätter också sådant som skenskilsmässor svarta andrahandshyror oh felaktiga försörjningsstöd i system. Det är naturligtvis ett omfattande problem.

Det förekommer också ett omfattande fusk med rut- och rotavdrag där rut- och rotarbeten aldrig utförts men avdrag gjorts. I dessa fall handlar det i huvudsak om väletablerade rika svenska familjer som utnyttjar billig arbetskraft från andra länder. En hel del av detta fusk är också ett verk av kriminella nätverk och gangstergäng.

På den avreglerade byggmarknaden har ett system med en mängd underleverantörer i flera led byggts upp med omfattande svartjobb, arbetsmiljöbrott och utnyttjande av fattiga människor från andra länder som ett resultat.

Allt fusket är ett resultat av politiska beslut om avreglering, privatisering och att rika ska gynnas. Dessa politiska beslut är en direkt orsak till att gängkriminaliteten i Sverige vuxit.

Det enklaste, billigaste och effektivaste sättet att åtgärda dessa problem är att återreglera och avprivatisera vården och omsorgen, avskaffa rut- och rotavdragen samt återreglera arbetsmarknaden med fackligt veto mot underleverantörer och förbud mot tillfälliga anställningar. Med dess åtgärder behöver inte de personliga kontrollerna bli så extrema, obehagliga och integritetskränkande som DN:s ledarskribent vill ha dem.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!