Supermiljöbloggen sprider falska nyheter

En ingrediens i vacciner är squalen. Det är ett naturligt ämne som en gång i tiden främst utvanns från levern hos hajar. Men idag tillverkas det huvudsakligen med utgångspunkt från amarantfrön, ris, vetegroddar och oliver just för att vi inte ska fånga hajar. Dessutom produceras det från odlad jäst och bakteriekulturer. Även palmolja kan användas som råvara för squalen. Det är i allmänhet billigare att producera squalen från dessa källor än från hajar.

Denna verklighet har Supermiljöbloggens skribent Elin Magndahl helt missat när hon sprider den falska nyheten om att det krävs en halv miljon döda hajar för att tillverka squalen (hon har inte ens kollat upp vad ämnet faktiskt heter på svenska utan använder det engelska namnet). Det krävs i verkligheten kanske inga hajar alls.

Dessutom är det så att squalen inte bara används i vacciner mot covid-19 utan används i många vacciner av olika slag. Ämnet produceras naturligt av de flesta djur och även av människan. Men just hajar som saknar simblåsa lagrar stora mängder squalen i framförallt levern då ämnet är lättare än vatten. Även många sjöfåglar som exempelvis stormfåglar lagrar stora mängder squalen i kroppen. Förutom i vacciner används squalen även i kosmetika.

Genom dåligt faktakontroll sprider Supermiljöbloggen alltså falska nyheter om vacciner. Det är allvarligt och problematiskt. Att kvällstidningar hittar på nyheter vilket Aftonbladet gjort i detta falla är vi vana vid, de vill sälja så mycket som möjligt och har inga moraliska skrupler och gränser. Men att en miljösajt som Supermiljöbloggen gör det är ovanligt, men det förekommer. Speciellt vanligt är det just när fiske och havsmiljö kommer på tal.  Främst på grund av en enormt låg kunskapsnivå kring havet, fisket och fisket bland Supermiljöbloggens skribenter och miljövänner i gemen.

Läs mer om miljövänner felaktigheter när det gäller hav, fisk och fiske:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!