Två män dömda från grovt vapenbrott med hjälp av bevisning från krypterat nät

Fredagen den 2 oktober dömdes två ledande personer inom Södertäljenätverket till fängelse för grovt vapenbrott. Domen är en av de första i Sverige där krypterade chattar är en stor del i bevisningen. Men inte den allra fösta utan snarare den andra eller tredje.

De två männen, 37 och 34 år gamla, dömdes av Södertälje tingsrätt till fängelse i 2 år och 3 månader respektive 2 år och 4 månader för grovt vapenbrott. Båda männen är ledande personer inom ett kriminellt nätverk i Södertälje.

Ärendet initierades den 5 maj i år genom att en ledig polis i Södertälje såg två män stanna med en bil för att gå in i skogen med en spade. När männen kom männen tillbaka stoppades de av de poliser som kallats dit. Skogen söktes igenom utan att finna något varpå männen, efter identifiering, fick lämna platsen.

Polis på plats gav sig dock inte utan gjorde ett nytt försök med sökhund att hitta det som de bägge männen troligen hade grävt ner. I skogen hittades en nygrävd grop och i den en pistol med tillhörande magasin, ammunition samt ett lasersikte. Tidigt på morgonen därpå kunde de båda männen frihetsberövas och i samband med en husrannsakan säkrades teknisk bevisning från deras bostäder.

I den följande utredningen stärktes misstankarna mot 37-åringen medan det vid tidpunkten inte fanns mer i utredningsmaterialet som stärkte misstankarna mot 34-åringen. I samband med detta inkom material från en krypterad chatt till utredningen som inte enbart visade sig styrka misstankarna utan även visade att vapnet tillhörde 34-åringen.

Tingsrätten anser i domen att både chattarna om vapnet och de meddelande som skickats är mycket försvårande för främst 34-åringen och utgör stark bevisning för åtalet. Gällande 37-åringen så utgör det faktum att han haft bilder av vad som bedömts vara samma vapen som det beslagtagna stark bevisning.

– Tingsrättens dom visar att krypterad kommunikation kriminella emellan godkänns som bevisning. Med denna bedömning kommer polisen använda sig av krypterade chattar vid fler utredningar, säger Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Bland de chattkonversationer som finns talade 34-åringen också om att vapnet hade extra långt magasin, lasersikte och extra med ammunition – vilket stämde överens med det beslagtagna vapnet. I det sista meddelande i chatten berättade 34-åringen om stoppet på kvällen den 5 maj och hur nära det var att de blivit gripna efter att ha grävts ner vapnet.

– För oss var de krypterade chattarna nästan avgörande i bevishänseende. Det märks tydligt att de känt sig trygga med krypteringen i chatten och att de därför talat helt öppet, något kriminella normalt sett inte gör, säger Daniel Löfgren vid polisen i Södertälje.

Ärendet är ett av flera där den franska polisens arbete gett resultat i Sverige:

Läs mer om Södertäljenätverket:

Läs mer om Södertälje:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!