Fotbollsspelaren, ungdomshandledaren och den gängkriminelle

En ungdomshandledare som arbetat i många år i stadsdelen Backa har enligt uppgifter i tidningen GT starka kopplingar till det kriminella nätverk som går under namnet Backagänget. Han är barndomsvän med en person som anses vara en ledande person i det kriminella nätverket. Den sistnämnde har utretts för inblandning i gängskjutningar och själv utsatts för beskjutning.

Tillsammans med gängledaren och en bilhandlare som är inblandad i bombdådet i Landvetter har ungdomshandledaren gjort bilaffärer. Den aktuelle bilhandlaren har flytt till utlandet så det är väl troligen inte den person som är dömd för inblandning. När han förhörts av Ekobrottsmyndigheten om bilaffärerna med den utpekade gängledaren har han förklarat det med att de bara är kompisar. Vilket inte är konstigt. En barndomsvän till en av mina bröder var värdetransportrånare och det förekom att jag eller min bror åt lunch och liknande med honom. Vi kände honom men det gjorde oss inte till brottslingar. Så kan det naturligtvis vara för ungdomshandledaren också.

Ungdomshandledaren ska dessutom haft uppdrag som övervakare inom kriminalvården. Som så kallad lekmannaövervakare för personer från Backagänget. Det förefaller onekligen som mycket olämpligt.

Men i slutet av sommaren åtalades ungdomshandledaren för bokföringsbrott efter bilaffärerna med de två gängkriminella. I samarbete med bilhandlaren har ungdomshandledaren köpt och sålt ett stort antal bilar, Rolexklockor och andra lyxbetonade urverk. Totalt har ska han enligt GT ha stått registrerad på 30 bilar under åren 2016-2018. Dessa har han sålt vidare till bland annat vänner och bekanta. Brottsmisstankarna rör inköp av 35 bilar för 4,3 miljoner kronor som sedan har sålts för totalt 5,1 miljoner kronor. Han ska enligt Ekobrottsmyndigheten ha fått 2,2 miljoner insatta på sitt bankkonto för klockor han sålt under samma period. Mannen ska ha låtit bli att bokföra försäljning av nio klockor till ett värde av 700 000 kronor. Ungdomshandledaren förnekar brott.

Ungdomshandledaren stängdes av från sitt arbete den 17 september. Åtalet är troligen den viktigaste orsaken till det.

Dessutom deltog ungdomshandledaren i det stora gängledarmötet på Posthotellet. Han medger att han var där men förnekar alla kopplingar till gängbrottslighet. Att han var där förklarar han med att var där för att medla och lugna ner stämningen.

Under åren 2016-2018 tog ungdomshandledaren också emot 1,3 miljoner kronor i utbetalningar från en fotbollsspelare vid namna Carlos Strandberg som också är uppvuxen i Backa och barndomsvän till ungdomshandledaren. Utbetalningarna gjordes under en period när denne var utlandsproffs i Ryssland och Belgien. Han har också har bland annat spelat 18 matcher och gjort 13 mål för det svenska U21-landslaget.

Det finns inga handlingar som förklarar syftet med överföringarna av pengar men ungdomshandledaren har uppgett att det handlar om att han förvaltat pengar åt Strandberg då denne inte kunde sköta pengar. Det låter som en tänkbar och rimlig förklaring. Jag har många gånger under mitt liv hjälpt mina syskon på liknande sätt, fast då med betydligt mindre belopp. Strandberg har inte velat uttala sig om det hela. Strandberg är inte misstänkt för brott i samband med dessa pengar. Däremot förekommer ett bilköp han gjort i åtalet mot ungdomshandledaren. Inte heller i samband med det är Strandberg misstänkt för brott.

Ungdosmhandledaren har dessutom betalat ut 250 000 kronor till Nabil Bahoui, en annan landslagsmeriterad fotbollsspelare som av DN kopplats till flera andra kriminella i Stockholm. Inte heller Bahoui är misstänkt för nåt brott. Ungdomshandledaren och Bahoui har båda uppgett att det handlar om en återbetalning av ett lån som Strandberg fått av Bahoui. Också det verkar vara rimligt. Det tycks dock har förekommit oegentligheter från fotbollsklubben AIK:s sida i samband med Nabil Bahouis övergång till en annan klubb.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!