Har antalet kriminella nätverk och gangstergäng ökat?

Lasse Wierup uttrycker i sin bok Gangsterparadiset att antalet kriminella nätverk i Sverige ökat så mycket att han tidigare, 2007, hade alla i huvudet men att det inte går längre. Han hittar också på en siffra om att det finns 350 kriminella nätverk i Sverige. Det senare är helt enkelt inte sant. Antalet kriminella nätverk är snarare kring 100 stycken: sannolikt är det dock en ökning sen 2007 som Wierup säger. Men inte säkert. För i Göteborgsområdet har antalet så vitt det går att bedöma inte ökat i antal.

Då fanns de i alla fall tre Hells Angels-avdelningar och två Bandidos-avdelningar samt X-team och Red & White Crew. Vidare fanns det två kriminella nätverk i Biskopsgården, ett i Backa, Naserligan (Albanligan), Original Gangsters, Asir, ett kriminellt nätverk i Bergsjön, två kriminella nätverk i Gårdsten, Ali Khan-nätverket, ett kriminellt nätverk i Tynnered, ett i Majorna, ett vietnamesiskt nätverk och nätverket kring Rade Kotur. Det gör sammanlagt 21 stycken. Säkert fanns det ytterligare några stycken.

Idag finns tre Hells Angels-avdelningar, två Bandidos-avdelningar, Ali Khan-nätverket, Albanligan, ett nätverk i Mölnlycke, 3 i Frölunda och Tynnered, 2 i Gårdsten och Lövgärdet, ett i Bergsjön, 2 eller 3 i Biskopsgården och Länsmansgården samt ett i Backa. Det gör sammanlagt 18 stycken. Dessutom finns det säkert några till.

Därför är det inte all säkert att Wierup eller för den delen Erik Nord, polischef i Göteborg som säger samma sak som Wierup, har rätt. Inte ens när det gäller hela landet.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!